Brexit a aparut inainte de "Trumpism " si urmeaza sa fie numit cuvantul anului de Dictionarul Collins, dupa ce a inregistrat un "val fara precedent" in uz, scrie Mediafax.ro.

Editorul Dictionarului Collins a declarat ca Brexit a fost pentru prima data folosit in 2013, dar utilizarea termenului a crescut cu un procent de mai mult de 3,400% in acest an, in apropierea referendumului din luna iunie. Ramificatii semantice ale cuvantului au aparut din momentul referendumului.

O astfel de crestere, a spus Collins, este "fantastica", de cand lexicografii au inceput sa monitorizeze folosirea cuvantului.

"'Brexit' este, fara indoiala, cea mai importanta contributie a politicii in lexicul limbii engleze, in peste 40 de ani, dupa ce scandalul Watergate a dat comentatorilor si comediantilor renumitul sufix '-gate' pentru orice incident sau scandal care ia proportii", a declarat Helen Newstead, directorul Collins in ceea ce priveste domeniul lexicului.

Potrivit lui Newstead, Brexit se "dovedeste chiar mai util si mai adaptabil" decat Watergate. Desi definitia termenului este evidenta, adica "retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana", alaturi de reproducerile derivate, printre care "Bremain" si "Bremorse", termenul a inspirat, de asemenea, "o multime de jocuri de cuvinte", a spus Collins.

Helen Newstead a subliniat aparitia calamburului "BrexPitt" sau "Bradxit", referindu-se la sfarsitul mariajului dintre Angelina Jolie si Brad Pitt, si "Mexit", folosit in legatura cu retragerea fotbalistului Lionel Messi. Cuvantul a fost adaugat in editia curenta tiparita a dictionarului Collins, la inceputul acestui an.

Alt "concurent" pentru Cuvantul Anului in Dictionarul Collins este "Trumpism". "Trump nu este primul politician al carui nume este "co-optat" de limbaj: Exista "Thatcherismul" si "Reaganomics", de exemplu, a spus Newstead. "Cu toate acestea, longevitatea termenului "Trumpism" poate depinde de succesul candidatului republican in viitoarele alegeri", a adaugat Newstead.