Infrangerea Braziliei in semifinala cu Germania, cu 7-1, ar putea fi in cele din urma o veste buna pentru natiunea demoralizata si furioasa, potrivit analistilor UBS, care considera ca esecul ar putea duce la alegerea unui alt presedinte in toamna si implicit la o politica economica mai eficienta, relateaza Washington Post, citat de Mediafax.

"Cred ca aceasta Cupa Mondiala conteaza foarte mult pentru economia Braziliei", a declarat luna trecuta Jorge Mariscal, unul dintre autorii raportului bancii elvetiene, relateaza Washington Post.

In pofida dragostei Braziliei pentru fotbal, turneul a fost puternic contestat de brazilieni, in strada, care au considerat ca cheltuielile de organizare a turneului, de 11 miliarde de dolari, au deturnat fondurile publice de la obiective mai importante pentru dezvoltarea economiei.

"Nivelul de nemultumire fata de guvern si conditiile sociale a ajuns la niveluri fara precedent", a spus Mariscal, adaugand ca, potrivit sondajelor, mai putin de jumatate din populatie a sustinut organizarea competitiei in Brazilia.

El a aratat ca o sustinere atat de scazuta este extrem de neobisnuita intr-o tara care "traieste si moare pentru fotbal" si a explicat ca victoria Braziliei ar fi justificat decizia guvernului presedintelui Dilma Rousseff de a gazdui competitia.

In cazul infrangerii, campania lui Rousseff pentru obtinerea unui nou mandat in toamna acestui an ar putea deveni si mai dificila. "Presiunea asupra jucatorilor si a guvernului, pentru victorie, este extraordinara", a argumentat Mariscal.

Potrivit raportului UBS, eliminarea echipei Braziliei din competitie ar putea determina cresterea cotatiei actiunilor braziliene, sustinute de sperantele investitorilor de schimbare a puterii si a politicii economice.

Infrangerea cu 7-1 in fata Germaniei a fost atat de zdrobitoare incat aceasta evaluare ar putea sa nu mai fie valabila, a declarat Geoffrey Dennis, director pentru strategie pe piete emergente la UBS, citat de Bloomberg.

Cea mai grava infrangere din istoria Braziliei

El considera ca infrangerea Braziliei afecteaza sansele lui Rousseff de a fi realeasa, in timp ce amploarea pierderii ar putea reduce increderea investitorilor si a populatiei in economie.

"Este o infrangere atat de umilitoare incat te face sa te intrebi daca nu va avea un impact negativ asupra psihicului brazilienilor. Oamenii vor gandi: economia are probleme, nu putem obtine crestere, iar acum nu avem nici macar o echipa de fotbal decenta", a spus Dennis.

Alti analisti considera ca esecul echipei Braziliei va avea un impact limitat asupra economiei tarii. "Perspectivele de crestere ale economiei braziliene erau deja scazute pentru acest an, infrangerea nu va schimba mare lucru", a declarat Mauro Toldo, analist la Dekabank in Frankfurt, citat de publicatia franceza Les Echos.

Guvernul anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 2,3%-2,5%, iar analistii un avans de numai 1,6%.

Pentru Juan Carlos Rodado, analist la banca franceza Natixis, infrangerea echipei Braziliei intareste estimarile negative ale bancii referitoare la evolutia consumului din aceasta tara. "Anticipam incetinirea cresterii ecomnomice la numai 1% in 2014, de la 2,5% in 2013", a spus Rodado.

El a adaugat ca nemultumirile sociale vor continua, iar realegerea lui Rousseff nu este garantata. "Investitiile realizate pentru Cupa Mondiala sunt nesemnificate fata de marimea economiei, nu este o infrastructura de care sa profite economia pe termen lung", a explicat Mauro Toldo.

Brazilia, cu 200 de milioane de locuitori, este cea mai mare economie din America Latina. In ultimii trei ani cresterea economica a fost mediocra, de 2,7% in 2011, de 1% in 2012 si 2,5% in 2013.

Bursa din Brazilia este inchisa pentru o sarbatoare publica, dar certificatele americane de depozit ale companiei de stat Petroleo Brasileiro sunt in crestere cu 0,4% la bursa din New York.

Indicele brazilian de referinta Ibovespa a avansat cu 19% de la un nivel minim atins pe 14 martie, in conditiile in care popularitatea in scadere a presedintelui Rousseff a provocat speculatii ca o noua administratie va contribui la relansarea economiei.

De la venirea la putere a lui Rousseff, cresterea economiei braziliene a incetinit la o medie de 2% pe an, cel mai lent ritm dupa presedintia lui Fernando Collor, care a demisionat in 1992 din cauza acuzatiilor de coruptie.

Politicile lui Rousseff de revigorare a economiei au provocat o inflatie anuala de peste 6,5%, limita superioara a intervalului tintit de guvern.

Infrangerea suferita marti, cea mai grava din istoria tarii, a spulberat sperantele de a sterge pierderea finalei Cupei Mondiale din 1950, pe teren propriu. Echipa Braziliei va juca pentru locul al treilea, pe 12 iulie. Dupa meciul de marti, autoritatile au raportat producerea unor violente izolate.