Bosnia a inaintat cererea oficiala de aderare la Uniunea Europeana. Cand ar putea intra in UE cel mai devreme
Bosnia a inaintat cererea oficiala pentru aderarea la Uniunea Europeana, a declarat luni sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini. Asta desi Bruxellesul a transmis semnale ca tara nu a indeplinit toate conditiile pentru acest lucru, relateaza Reuters.
"Intr-un moment in care Uniunea Europeana este pusa sub semnul intrebarii din interior, faptul ca vedem ca la vecinii din apropiere exista o energie si o disponibilitate de a adera si de a lucra intens la a-si adapta tarile, societatea, economia, institutiile, sistemele la standarde europene ne ofera senzatia de responsabilitate pe care o avem de asemenea fata de cetatenia Uniunii Europene", a spus Mogherini jurnalistilor.
2016 va fi "un an plin de provocari", a recunoscut luni presedintele in exercitiu al presedintiei colegiale a Bosniei, Dragan Covic. "Trebuie sa ne imbunatatim economia" si "vom avea alegeri locale care vor fi o ocazie de a demonstra ca vom putea sa ne reformam tara", a explicat el.
"Vedem ca principalul nostru vecin, Croatia, este deja membru al UE. Muntenegru si Serbia sunt de asemenea pe drumul spre integrare in UE. Bosnia-Hertegovina face de asemenea parte din acest continent!", a spus el.
Calificata in 2003 drept "candidat potential" la aderarea la UE, Bosnia nu a reusit sa obtina acest statut din cauza disputelor politice interetnice care impiedica reformele. Observatorii sunt de parere ca Bosnia are sanse reduse de aderare mai devreme de 2025.
Aspiratiile europene ale Bosniei au fost impulsionate printr-o initiativa comuna germano-britanica, lansata anul trecut, pentru a incuraja dezvoltarea economica si reformele in schimbul fondurilor si al integrarii europene.
Aceasta a urmat dupa ani de amanare a reformelor si dupa tulburarile civile din februarie 2014, alimentate de nemultumirea populatiei fata de inertia politica, somajul ridicat, de peste 40% intr-o tara cu 3,8 milioane de locuitori, si coruptie.
Comisia Europeana a anuntat ca va sprijini reformele din Bosnia cu un miliard de euro in urmatorii trei ani, alte 500 de milioane urmand sa fie destinate investitiilor in infrastructura.
Bosnia "trebuie sa mentina dinamica pozitiva actuala, continuand sa realizeze reforme", a spus luni ministrul de externe olandez Bert Koenders. "Sunt necesare progrese semnificative in aplicarea agendei de reforme pentru ca UE sa analizeze cererea de aderare", a adaugat el. "Ceea ce ati realizat in ultimele luni este remarcabil. Ati facut multe lucruri pentru a prezenta o candidatura credibila", a tinut sa sublinieze comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn. Insa "acesta nu este decat inceputul unui drum lung. Trebuie sa o spunem clar ca o aderare nu este posibila in cateva luni si nici macar in cativa ani. Insa ofera o perspectiva europeana clara" Bosniei, a adaugat el.