Regatul a părăsit oficial Uniunea la 31 ianuarie şi continuă să aplice reglementările europene în perioada de tranziţie, până la sfârşitul anului.

În cazul în care nu se ajunge la un acord, în relaţiile celor două părţi se vor aplica reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care prevăd taxe vamale mari, lucru care ar putea avea consecinţe dezastruoase asupra economiei britanice, deja fragilizate de pandemia COVID-19.

Eu nu vreau neapărat să ajungem la (o relaţie) ca cea cu Australia sau bazată pe reglementările OMC, însă noi putem foarte bine să trăim cu asta”, a apreciat suminică, la BBC, Johnson. ”Cred că putem prospera puternic în aceste circumstanţe”, apreciază liderul conservator, potrivit News.ro.

Johnson a convenit sâmbătă cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen ca Londra şi Bruxellesul să-şi intensifice negocierile.

Regatul şi Uniunea se află în impas după nouă runde de negocieri, în pofida faptului că timpul presează tot mai puternic.

Johnson a stabilit la următorul summit european, prevăzut la 15 octombrie, data limită până la care să se ajungă la un acord, pentru a putea fi ratificat şi intra în vigoare la sfârşitul anului.

Europenii şi-au acordat termen până la sfârşitul lunii.

Şeful Guvernului de la Londra consideră în continuare că este posibil ca cele două părţi să ajungă la un compromis, însă a subliniat că există în continuare ”diverse probleme de rezolvat”.

”Uniunea Europeană trebuie să înţeleagă că suntem întru totul serioşi cu privire la necesitatea controlării propriilor noastre legi şi propriilor noastre reglementări”, a avertizat el.

Johnson şi-a expirmat de asemenea fermitatea în privinţa zonelor britanice de pescuit, un punct de blocaj recurent în negocieri.