Mercenarii zilelor noastre sunt antamati in luptele dintre guverne, de exemplu, care sunt reticente in a-si folosi propriile trupe sau in locurile unde cele oficiale nu pot ajunge. Trupele americane din Irak au fost inlocuite cu asemenea forte private si se pare ca si mai multi vor fi recrutati pentru a asigura interesele private in regiune.

Gigantul pe securitate G4S este al doilea cel mai mare angajator privat de pe pamant

Cu peste 625.000 de angajati, ii urmeaza lui Wal-Mart. In timp ce multe dintre afacerile sale se concentreaza pe securitate de rutina - banci, inchisori, aeroporturi, G4S  joaca un rol extrem de important in zonele de criza, in diverse colturi ale lumii.  In 2008, G4S „a inghitit” Armorgroup, a caror armata de 9000 de garzi  a protejat aproximativ o treime din toate convoaiele de aprovizionare non-militare in Irak (este, de asemenea, cunoscut pentru petrecerile sale salbatice si pentru ca lideri militari afgani figureaza pe statul de plata).  Grupul este acum prezent in mai mult de 125 de tari, inclusiv in unele dintre cele mai periculoase din Africa si America Latina, cerut de agentii guvernamentale si companii private. 

Unity Resources Group este activ in Orientul Mijlociu, Africa, America si Asia

Are peste 1200 de angajati, iar aceasta forta de securitate detinuta de Australia a asigurat paza in Irak cand armatele suverane s-au retras. Este formata din veterani din Australia, SUA si Marea Britanie. Cea mai importanta misiune: securitatea ambasadei Australiei in Baghdad. Unitatea a asigurat paza si pe parcursul alegerilor parlamentare din Liban si a ajutat la evacuarea companiilor petroliere din zonele de criza din Bahrain. Opereaza de asemenea, in Africa, Asia Centrala si Europa.

Erinys pazeste cele mai importante zone cu petrol

S-a ocupat de contractele SUA cu Irakul. Cea mai mare misiune din ultimii ani: 16.000 de garzi in 282 de locatii la nivel mondial, pentru a proteja sonde de petrol si alte resurse energetice. O parte din trupe se afla acum in Congo.

Asia Security Groupeste, forta armata afgana relationata cu presedintele  Karzai

A fost detinuta de Hashmat Karzai, var al presedintelui afgan Hamid Karzai. Este o forta locala de mare importanta intr-o natiune sfasiata de razboi. Are aproximativ 600 de garzi. Armata privata, cu sediul la Kabul, a primit contracte in valoare de milioane de dolari de la Armata SUA, pentru a proteja convoaiele Coalitiei in timp ce aprovizionau partea de sud a Afganistanului. 

DynCorp a luptat contra rebelilor din Columbia si a traficantilor de droguri din Peru

Baza DynCorp se afla in Virginia si este una dintre cele opt firme special alese de Departamentul de stat al SUA pentru a ramane in Irak pe parcursul retragerii trupelor americane. Grupul are venituri de 3,4 miliarde de dolari in fiecare an si este de asemenea activ in Africa, Europa de Est si America Latina, cu peste 10.000 de angajati.

Academi detine si conduce una dintre cele mai avansate si dotate scoli private militare din intreaga lume

Baza se afla in Carolina de Nord, pe o suprafata de 7000 de acri. Are o armata uriasa de 20.000 de trupe, detine 20 de avioane, o colectie impresionata de vehicule blindate si un numar mare de caini antrenati pentru misiuni speciale. Cele mai multe dintre aceste resurse au fost expediate in Irak si Afganistan, pe contracte guvernamentale americane.