Bonusuri nelimitate. Elvetienii au respins propunerea privind limitarea compensatiilor acordate directorilor generali
Elvetienii au respins, cu 65% voturi impotriva, propunerea privind limitarea compensatiilor financiare acordate la nivel de director general la de 12 ori venitul unui angajat junior, transmite Bloomberg.
Rezultatul votului a fost anticipat de sondajele de opinie, iar prezenta la vot a fost de 53%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.
"Rasuflam usurati. Este un semnal ca nu e treaba statului sa influenteze recompensarea angajatilor", a declarat la postul national de televiziune SRF presedintele Asociatiei Angajatorilor Elvetieni, Valentin Vogt.
Cinci din cei 20 de directori generali cel mai bine platiti din Europa sunt rezidenti ai Elvetiei.
Opozitia fata de recompensele excesive primite de unii executivi a prins radacini in Elvetia in urma bailout-ului primig in 2008, de la guvern, de grupul UBS, cea mai mare banca elvetiana. Intentia grupului farmaceutic Novartis de ai acorda un bonus de pana la 78 milioane de dolari unui fost director general a fost de asemenea un catalizator al curentului, desi nu s-a materializat.
In luna martie, elvetienii au aprobat o masura care confera actionarilor drept de vot asupra asupra compensatiilor financiare ale managerilor de companii si blocheaza pachetele generoase de desfacere a contractului la nivel de directori executivi.
Ministrul elvetian al economiei, Johann Schneider-Ammann, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca limitele propuse sunt "absurde", si a salutat decizia alegatorilor.
"Stim ca ar fi fost multe portite pentru ocolirea restrictiilor. Elvetia a ramas atractiva ca locatie pentru afaceri", a afirmat oficialul.
Partidul Tinerilor Socialisti, unul dintre initiatorii proiectului, are de gand sa propuna in curand legiferarea unui salariu minim in Elvetia.
Elvetia este una dintre cele mai competitive economii ale lumii. Totodata, elvetienii se bucura de cel mai mare salariu mediu brut din Europa, echivalent cu aproximativ 7.766 dolari.
Totodata, Elvetia este pe primul loc in ceea ce priveste egalitatea veniturilor, intr-un studiu la nivelul celor 34 de economii dezvoltate, membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Partidul socialist din Spania propune masuri similare regulii "1 la 12" respinsa de elvetieni. In Germania, un sondaj GfK arata ca aproape trei sferturi din electorat sustine limitarea compensatiilor financiare ale executivilor.
Pe acelasi subiect: