Cei mai multi investitori cred ca BCE va taia rata dobanzii si va printa cel putin alte 500 de miliarde euro, bani pe care-i va folosi pentru a cumpara bonduri guvernamentale si alte titluri de valoare, noteaza CNN.

In paralel, SUA se pregatesc de prima majorare a dobanzii de referinta din partea Rezervei Federale din ultimii ani, ceea ce determina companiile care cauta costuri de finantare mai mici sa se uite spre alte piete de bonduri, cum este Europa, unde randamentele sunt mai mici.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, ca la sedinta de politica monetara din decembrie "gardienii euro" ar putea extinde programul de relaxare cantitativa (QE) si introduce unele costuri pentru institutiile financiare care isi tin banii la BCE.

Sumele pastrate de banci la BCE sunt estimate la 170 de miliarde euro.  

"Avem deflatie, trebuie sa faca ceva. Nimeni nu stie cum vor evolua lucrurile in urmatorii ani", au sustinut surse din domeniu la intalnirile la nivel inalt ale oficialilor BCE, la Frankfurt.  

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a anuntat in noiembrie ca BCE este pregatita sa majoreze in decembrie QE, deoarece perspectivele economice se inrautatesc si inflatia scade.   

"Daca vom decide ca traiectoria actuala a politicii noastre nu este suficienta pentru atingerea obiectivului nostru, vom face ceea ce trebuie pentru a creste inflatia cat mai rapid posibil", a declarat Draghi.

In martie 2015, Banca Centrala Europeana a demarat mult-asteptatul program de relaxare cantitativa, de 1.100 miliarde euro (1.200 miliarde dolari), dar inflatia a ramas mult sub tinta BCE.

Programul BCE de stimulare a economiei zonei euro poate fi prelungit dincolo de septembrie 2016, daca va fi necesar, alte instrumente pot fi de asemenea activate pentru a intari impactul achizitionarii de obligatiuni, a dat asigurari seful BCE.  

Un sondaj derulat de Reuters in randul a 19 traderi arata ca BCE va adopta noi masuri pentru a sprijini economia zonei euro si majorarea inflatiei.

11 dintre cei 19 traderi intervievati sustin ca BCE va extinde programul de achizitii cu inca 20 de miliarde euro lunar, suma totala din fiecare luna ajungand la 80 de miliarde euro.

Analistii considera ca programul BCE de relaxare cantitativa, deprecierea euro si declinul pretului titeiului vor stimula economia zonei euro in acest an.

"Daca vom ajunge la concluzia ca balanta riscurilor la adresa obiectivului nostru privind stabilitatea preturilor pe termen mediu este orientata in jos, vom actiona utilizand toate instrumentele disponibile in cadrul mandatului nostru. In particular, consideram programul de achizitionare de active drept un instrument puternic si flexibil, care poate fi ajustat in termeni de marime, compozitie si durata pentru a ajunge la o politica mai expansionista", a explicat Mario Draghi.  

Acesta a adaugat ca BCE ar putea modifica si nivelul dobanzii la depozite, pentru a spori impactul programului de achizitionare de active.  

In septembrie 2014, BCE a redus la minus 0,20% dobanda la depozitele constituite de bancile comerciale la BCE, in ideea de a le incuraja sa relanseze creditarea si astfel sa sustina cresterea economica. La acea data, BCE a subliniat ca nu poate merge mai departe, insa alte banci centrale au demonstrat ca reduceri si mai mari sunt posibile, un exemplu in acest sens fiind cele din Elvetia si Danemarca, acestea reducand dobanda la depozite pana la minus 0,75%.  

Declaratiile lui Mario Draghi sunt cel mai puternic semnal ca BCE va anunta noi masuri de stimulare la sedinta de politica monetara din 3 decembrie, pentru a impiedica inflatia sa scada si mai mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.