"Consiliul Guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% si, respectiv, -0,20%", potrivit BCE. 

Ultima modificare a ratei dobanzii de politica monetara a BCE a avut loc in septembrie anul trecut, cand institutia a coborat dobanda la minimul record de 0,05%, de la 0,15% anterior. 

Presedintele BCE Mario va sustine o conderinta de presa la ora 15:30, ora Romaniei. 

Analistii anticipeaza ca el va vorbi despre evolutia programului de achizitii de obligatiuni lansat de BCE la inceputul lunii martie si ca va preciza daca exista posibilitatea ca aceasta masura sa fie stopata inainte de termenul anuntat initial, potrivit Bloomberg. 

Programul BCE de relaxare cantitativa prevede cumpararea de active, inclusiv obligatiuni guvernamentale, in valoare de 60 de miliarde de euro in fiecare luna, pana in septembrie 2016. Institutia va cheltui, astfel, 1.080 de miliarde de euro in total in cadrul acestui program, pentru a sprijini accelerarea inflatiei din zona euro spre tinta BCE de putin sub 2% si pentru sustinerea economiei. 

Preturile de consum din zona euro au coborat cu 0,1% in martie fata de aceeasi luna din 2014, marcand a patra luna consecutiva de valori negative, insa ritmul de scadere a fost cel mai lent din aceasta perioada, potrivit datelor Eurostat.