Alocutiunea saptamanala a lui Barack Obama a avut loc dupa ce Congresul a restabilit vineri creditele bugetare destinate serviciilor de control aerian din Statele Unite, care erau supuse de duminica trecuta unor reduceri vizand personalul, provocand intarzierea a mii de zboruri, transmite Mediafax

"Saptamana aceasta, taierile automate la buget au afectat si calatorii, blocati timp de mai multe ore pe aeroporturi sau la bordul unor avioane, frustrati pe buna dreptate de acest lucru. Poate ca din cauza ca se intorc acasa in fiecare weekend cu avionul, membrii Congresului, care au insistat ca aceste reduceri bugetare fie introduse, si-au dat seama in sfarsit ca ii vor afecta si pe ei in egala masura", a declarat Barack Obama. 

Presedintele i-a criticat din nou pe congresmenii republicani.

"Ei ar trebui sa-si examineze propriul lor buget. Daca reducerile pe care le propun vor intra in vigoare, Autoritatea americana a aviatiei (FAA) va fi supusa unor taieri de trei ori mai importante", a avertizat el. 

Potrivit presedintelui, Congresul a adoptat vineri "o solutie provizorie, un plasture. Insa taierile bugetare vor afecta alte sectoare, care asigura servicii vitale pentru americani. Nu vom putea sa aplicam un pansament pe fiecare taiere. Acesta nu este un mod responsabil de a guverna"

Barack Obama i-a indemnat pe congresmeni sa adopte proiectul sau de buget, care "inlocuieste in anii viitori aceste taieri idioate prin reduceri mai judicioase" si care "investeste in educatie, cercetare si sectoare care vor crea noi locuri de munca inca din prezent". 

Barack Obama, care a propus la 10 aprilie un buget pentru 2014 vizand o reducere a deficitelor, abordand totodata prestarile sociale si anumite nise fiscale, doreste sa anuleze complet taieri automate care afecteaza intregul sector public.  Insa un compromis asupra bugetului intre republicani, care controleaza Camera Reprezentantilor, si democrati, care controleaza Senatul, este necesar, iar cele doua tabere au fost pana in prezent incapabile sa se puna de acord, primii refuzand o crestere a impozitelor solicitata de Barack Obama si democrati.