Bancile se intorc la practicile care au dus la criza din 2008. Deutsche Bank, penalizata in SUA pentru incalcarea regulii Volcker privind plasamentele riscante
Deutsche Bank Towers, sediul central al bancii din Frankfurt
Deutsche Bank a devenit prima banca penalizata de Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite pentru ca nu a respectat reglementarea Volcker, care interzice plasamentele riscante, urmand sa plateasca si pentru ca a permis traderilor sa comunice online cu competititorii, dezvaluindu-le pozitiile asumate, transmite Bloomberg.
Sanctiunile, care vor totaliza aproape 157 de milioane de dolari, penalizeaza supravegherea insuficienta a traderilor din ultimul an, potrivit News.ro.
Banca germana, care a atras in aceasta luna de la investitori 8,5 miliarde de dolari pentru recapitalizare, a recunoscut, in martie 2016, ca nu are inca sisteme adecvate pentru a preveni scurgerile de informatii legate de plasamentele efectuate.
”Exista lacune semnificative in programul de conformitate cu reglementarea Volcker”, a anuntat joi Fed, care a amendat Deutsche Bank cu 19,7 milioane de dolari.
In privinta discutiilor online ale traderilor, banca nu a reusit sa detecteze acest comportament nesigur, potrivit Fed, iar Deutsche Bank va fi amendata din acest motiv cu 136,9 milioane de dolari.
Cea mai mare banca din Germania incearca sa se concentreze pe crestere, dupa impactul avut de investigatii si litigii asupra profitabilitatii sale din ultimii ani.
Fed nu este singura institutie care a investigat relatiile dintre traderi. Departamentul pentru Servicii Financiare din New York se pregateste la randul sau sa amendeze Deutsche Bank, a declarat luna trecuta o persoana apropiata situatiei.
Reglementarea Volcker, numita dupa fostul presedinte ale Fed Paul Volcker, are rolul sa faca sistemul financiar mai sigur prin interzicerea bancilor care au depozite asigurate la nivel federal sa faca plasamente din bani proprii. Astfel de pariuri au adus bancilor profituri si bonusuri astronomice, inainte de criza financiara din 2008.
Oficiali de rang inalt din administratia Trump au spus ca intentioneaza sa regandeasca legea Volcker, care a fost creata prin legea Dodd-Frank in 2010.
Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, care coordoneaza eforturile de modificare a legii Dodd-Frank, a spus ca reglementarea Volcker merge prea departe cu sufocarea tranzactiilor si ar trebui sa fie mai simpla.
Pe acelasi subiect: