Bancile europene vor sa scape de active neperformante de 1.720 miliarde dolari. Eliberarea de capital ar putea fi benefica economiei prin cresterea creditarii
Marile banci din Europa vor sa vanda active neperformante de 1.720 miliarde dolari, pe fondul intensificarii concurentei intre cumparatori si a presiunilor autoritatilor de reglementare. Eliberarea de capital ar putea fi benefica economiei prin cresterea creditarii.
Banci precum Barclays, UniCredit si Credit Suisse au transferat activitati, credite neperformante si investitii nerentabile in divizii care urmeaza sa fie vandute, restranse sau inchise. Astfel de active au crescut cu 65% de la sfarsitul anului trecut, la peste 1.720 de miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.
"Lista tranzactiilor cu active de acest tip este mai mare decat oricand. Bancile sunt determinate, din motive de reglementare, sa vanda, dar si pietele le preseaza sa incerce sa produca profit", a declarat Jody Gunderson, director general la compania CarVal Investors in Minneapolis.
Inasprirea regulilor referitoare la nivelul capitalului a facut ca operatiunile cu obligatiuni sa devina mai putin atractive, iar supravegherea mai stricta din partea autoritatilor de reglementare a determinat bancile sa recunoasca faptul ca imprumuturile neperformante nu vor fi rambursate.
Vanzarea imprumuturilor neperformante si a operatiunilor nerentabile elibereaza fonduri care pot fi utilizate pentru cresterea creditarii, lucru important pentru economiile europene, afectate in ultimii sase ani de criza financiara mondiala, urmata de criza datoriilor publice.
"Daca bancile vor fi mai puternice, va fi bine pentru creditarea din Europa. Bancile slabe nu vor acorda imprumuturi", a aratat Paul Tucker, fost viceguvernator al Bancii Angliei.
Timp de mai multi ani, investitorii au dorit sa cumpere active pe care bancile nu au fost dispuse sa le ofere. In prezent, fondurile de investitii sunt dispuse sa plateasca mai mult pentru a castiga licitatiile pentru portofolii de credite imobliliare, a declarat Federico Montero, partener la compania de brokeraj Cushman&Wakefield din New York.
In primele sase luni ale acestui an, bancile au vandut imprumuturi imobiliare europene in valoare de 40,9 miliarde de euro (54 miliarde dolari), de peste sapte ori mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportului Cushman & Wakefield din iulie.
Banca Centrala Europeana analizeaza situatia financiara a bancilor din zona euro si le testeaza capacitatea de a rezista contractiei economice. BCE va prelua supravegherea bancilor europene in noiembrie.
Eforturile Europei de a curata si recapitaliza cele mai mari banci sunt cu mult in urma celor din Statele Unite, unde Departamentul Trezoreriei a infiintat in octombrie 2008 programul TARP, in valoare de 700 de miliarde de dolari, prin care institutia a cumparat de la banci active neperformante, dupa prabusirea pietei imobiliare si falimentul Lehman Brothers.
Activele de 1.720 de miliarde de dolari ale celor mai mari 23 de banci europene, sub forma de credite, participatii in actiuni si produse financiare complexe, scoase la vanzare sau care urmeaza sa fie inchise, au crescut de la nivelul de circa 1.040 miliarde de dolari inregistrat la sfarsitul anului 2013. Aceste active reprezinta circa 7,9% din activele cumulate, in valoare de 21.700 de miliarde de dolari, ale acestor banci.