Testele vor viza cele mai mari patru banci din Grecia - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank. Cele patru banci au operatiuni si in Romania. Astfel, National Bank of Greece detine Banca Romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost, in timp ce Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.

Banca centrala va derula testele pentru a verifica daca institutiile de credit pot rezista unor viitoare socuri, dupa ce au fost recapitalizate cu 28 de miliarde de euro de la Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara in aceasta vara. In urma procesului de recapitalizare, statul elen a preluat participatii majoritare la toate cele patru banci, in timp ce la Eurobank detine si controlul managementului.

Creditele neperformante ale bancilor elene au ajuns la 28% din soldul imprumuturilor, in contextul contractiei economice puternice. In cei sase ani de recesiune au Produsul Intern Brut a scazut cu 25%.

Grecia si troica creditorilor internationali - FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana - se asteapta la revenirea pe crestere economica usoara in 2014.

Cotidianul elen Kathimerini a scris la inceputul saptamanii trecute, citand surse apropiate discutiilor, ca bancile din Grecia vor fi nevoite sa-si limiteze operatiunile din Europa de Sud-Est dupa ce Comisia Europeana le-a cerut sa promita ca nu vor transfera fonduri cu scopul de a-si consolida subsidiarele din regiune.

Tot Kathimerini a scris ulterior ca grupul National Bank of Greece se va retrage de pe pietele din sud-estul Europei, inclusiv Romania, unde detine Banca Romaneasca, in cadrul unui acord al creditorului elen cu Comisia Europeana.

National Bank of Greece a ajuns la un acord cu autoritatile pentru concurenta din cadrul Comisiei Europene conform caruia grupul va pastra participatia majoritara la subsidiara turca Finansbank, dar va renunta la majoritatea operatiunilor din Europa de Sud-Est, potrivit Kathimerini.

Astfel, NBG se va retrage din Romania, Bulgaria, Serbia, Macedonia si Albania.