Bancile din Grecia, inchise de la 28 iunie, nu se vor redeschide pana luni, a informat miercuri o sursa din cadrul Ministerului elen de Finante, in timp ce guvernul a fost somat de creditorii tarii sa prezinte un nou plan de reforme, transmite AFP citat de Agerpres

De la inchiderea bancilor, grecii au putut retrage numai 60 de euro zilnic, o limita impusa pentru a evita lipsa de lichiditati. Ministerul de Finante de la Atena anuntase marti ca bancile se vor redeschide "progresiv" pana la sfarsitul saptamanii.

Pe de alta parte, seful Asociatiei Bancilor Grecesti, Louka Katseli , a anuntat joi ca bancile grecesti au suficiente lichiditati in bancomate pentru a deservi populatia pana luni. 

„Nu e imposibil ca duminica sa se ajunga la un acord, dar va fi nevoie de un angajament serios pentru implementarea reformelor si de conditii severe”, se arata intr-o nota trimisa de Societe Generale clientilor bancii. Pe de alta parte, la sfarsitul saptamanii Financial Times vorbea despre un plan de salvare in care toate depozitele peste 8.000 de euro vor fi „tunse” cu 30% (de unde numele de „haircut” folosit pentru acest plan).

Pe de alta parte, consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu considera un asemenea scenariu in care deponentii ar fi "tunsi" greu de crezut intr-o tara UE si spune ca ar fi plauzibil in conditiile unei iesiri a tarii din Uniune.