În cadrul Forumului băncilor centrale, organizat de Banca Centrală Europeană, preşedintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, şi preşedintele BCE, Christine Lagarde, au apreciat că economia încă se confruntă cu o perioadă dificilă, pe fondul restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei.

Potrivit grupului american Pfizer şi partenerului său german BioNTech, vaccinul lor, administrat în două doze la trei săptămâni distanţă, este "90% eficient", conform rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat pe scară largă. Acest vaccin a redus riscul de îmbolnăvire cu 90% în cadrul grupului vaccinat, comparativ cu grupul placebo.

Şi guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a afirmat că se simte "extrem de inconfortabil" din cauza incertitudinilor economice majore provocate de pandemie.

"Trăim într-o lume cu incertitudini şi dificultăţi majore, este foarte greu de făcut previziuni", a declarat Bailey potrivit Agerpres.

"După un imens val de incertitudini, vedem acum celălalt aspect al problemei. Dar nu vrea să fiu exuberantă în legătură cu potenţialul vaccin deoarece sunt încă incertitudini", a explicat Lagarde.

Şi preşedintele Fed a apreciat că rezultatele vaccinului reprezintă "veşti excelente, binevenite", dar a avertizat că "este prea curând să evaluăm impactul acestor veşti pe termen scurt".

Luna trecută, FMI a estimat că economia mondială se va contracta cu 4,4% în 2020, urmând să înregistreze o creştere de 5,2% în 2021.

Simpozionul anual al BCE, care anul acesta se desfăşoară în format virtual din cauza pandemiei, îi reuneşte pe principalii guvernatori ai băncilor centrale din întreaga lume, care discută de ce politica monetară nu mai funcţionează aşa cum a funcţionat până acum şi care este rolul pe care ar putea să îl joace într-o lume în schimbare.