Bancile din Europa ar putea vinde in acest an credite de peste 100 mld. euro
Bancile din Europa ar putea vinde in acest an portofolii de credite cu o valoare de peste 100 miliarde euro, potrivit estimarilor PwC, care noteaza ca tranzactiile demarate de la inceputul anului se situeaza in prezent la circa 40 miliarde euro.
In 2014, piata de portofolii de credite a crescut la 91 miliarde euro, de la 64 miliarde euro in anul anterior.
Cele mai multe tranzactii au vizat imprumuturi pentru proiecte comerciale imobiliare, valoarea nominala a portofoliilor vandute ridicandu-se la 49 miliarde euro, fata de 18 in 2013.
Pe locul al doilea s-au situat tranzactiile cu credite ipotecare, a caror valoare nominala s-a dublat la aproximativ 20 miliarde euro, noteaza PwC.
Peste 75% din portofoliile de credite vandute in 2014 au provenit din Marea Britanie, Irlanda si Spania.
"Dupa cum am estimat, piata de portofolii de credite s-a invigorat in 2014. Cresterea gradului de siguranta privind preturile activelor a impulsionat cererea de credite din partea marilor investitori financiari, iar accesul mai usor la sursele de finantare a contribuit la cresterea numarului de tranzactii. Activele garantate cu proprietati au ramas in centrul atentiei investitorilor si ne asteptam ca acest tip de active sa domine si tranzactiile din 2015", a declarat Richard Thompson, partener in cadrul PwC.
Potrivit lui Thompson, studiul pentru evaluarea calitatii activelor bancare pe care BCE l-a efectuat in randul a peste 100 de banci din zona euro a scos la lumina credite indoielnice de 136 de miliarde de euro, doar o mica parte dintre acestea fiind vandute in 2014.
"Estimez ca aceste credite vor juca un rol mai mare incepand cu 2015", a spus Thompson.
PwC aprecieaza ca bancile europene au in portofolii credite "nedorite" in valoare de peste 2.000 miliarde de euro. Desi vor refinanta o mare parte din aceste credite in cadrul operatiunilor obsnuite, compania de consultanta estimeaza ca valoarea imprumuturilor ramase va fi substantiala
"Pietele din Irlanda, Spania si Marea Britanie vor ramane puternice si in acest an, dar este foarte probabil sa observam cresteri si in Italia, Olanda si in centrul si estul Europei. Aceste piete au acoperit anul trecut mai putin de 10% (9 miliarde de euro) din volumul tranzactiilor. In 2015, estimam ca valoarea tranzactiilor pe aceste piete va creste de peste doua ori, la circa 20 miliarde de euro", a spus Thompson.
Potrivit estimarilor lui Jonathan Wheatley, directorul diviziei PwC de consultanta pentru portofolii neperformante in Europa, bancile din Romania ar putea vinde in acest an credite neperformante de aproximativ 2 miliarde de euro.
"Avand in vedere ca procesul de vanzare a creditelor neperformante este de abia la inceput si raman credite neperformante de peste 12 miliarde de euro in sistemul bancar din Romania, estimam ca procesul de curatare a bilanturilor va continua pentru cel putin trei ani de acum inainte", a declarat Wheatley pentru Ziarul Financiar.