Banca Mondiala anunta o relansare modesta in zona occidentala a regiunii Europa si Asia Centrala
Regiunea Europa si Asia Centrala va avea in acest an o crestere a PIB de 1,4%, urmata de un avans de 1,8% in 2016. Insa in timp ce partea occidentala ar urma sa continue tendinta de revenire fragila in 2016, zona de est ar urma sa sufere de o diminuare a veniturilor, anunta Banca Mondiala.
"Regiunea Europa si Asia Centrala nu si-a revenit inca in totalitate de pe urma efectelor crizei financiare globale. Partea estica a acestei regiuni este afectata de scaderea preturilor la materii prime, in special petrol, in timp ce cresterea riscurilor geopolitice si volatilitatea sporita de pe pietele financiare afecteaza potentialul de crestere pentru toate tarile", a declarat vice-presedintele BM regiunea Europa si Asia Centrala, Cyril Mulle
Cresterea economica accelereaza usor in UE si Balcanii de Vest, de la un avans de 1,5% in 2014 la 1,9% in 2015.
In ceea ce priveste tarile din sudul Europei, acestea vor avea o accelerare semnificativa a ritmului de crestere, de la 0,4% anul trecut la 1,3% in acest an.
Cu toate acestea, Europa Centrala va fi cea care va inregistra cel mai puternic ritm de crestere, 3,3% in 2015, iar scenariul de baza prevede ca aceasta crestere se va prelungi si in 2016, chiar daca exista unele incertitudini.
"Revenirea din Uniunea Europeana ramane una fragila. O relansare sustinuta este posibila doar cu o revenire a investitiilor, care sunt in continuare cu 12% sub nivelul din 2007. Dependenta mare a Europei de sectorul bancar si solutionarea greoaie a crizei datoriilor au intarziat aceasta relansare", a apreciat economistul sef al Bancii Mondiale pentru regiunea Europa si Asia Centrala, Hans Timmer, potrivit Agerpres.
In aceste conditii, Banca Mondiala considera ca revigorarea reformelor este un pas necesar spre refacerea rezistentei economice si repunerea regiunii pe o traiectorie de crestere robusta. Ajustarea cursului de schimb, alaturi de o politica monetara prudenta vor ajuta aceste tari sa-si redobandeasca competitivitatea pe pietele globale.