Banca Centrala Europeana decide luni daca extinde finantarea pentru creditorii eleni. Bancomatele din Grecia risca sa se goleasca
Conducerea BCE analizeaza luni posibilitatea ca plafonul finantarii de urgenta pentru creditorii greci sa fie marit.
„Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) va analiza in teleconferinta de luni posibilitatea majorarii plafonului finantarii de urgenta destinata creditorilor eleni (ELA), dupa ce liderii zonei euro au ajuns la un acord in privinta Greciei, transmit Bloomberg si publicatia elena 'To Vima', citate de Agerpres.
BCE va trebui sa decida daca acordul de luni este suficient pentru extinderea finantarii, care ar permite redeschiderea bancilor elene. Din fondul de privatizare de 50 miliarde de euro, jumatate din bani vor fi utilizati pentru recapitalizarea bancilor elene, care apoi vor fi privatizate, a anuntat luni cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Fondul va fi supervizat de autoritatile europene.
Bancherii eleni sunt increzatori ca BCE va aproba majorarea finantarii cu 1,5-2 miliarde de euro, in timp ce un purtator de cuvant al National Bank of Greece a avertizat ca in curand s-ar putea inregistra probleme la bancomate deoarece rezervele de numerar se epuizeaza.
Desi BCE a anuntat ca este necesar un acord pentru majorarea finantarii de urgenta destinata creditorilor eleni, nu este sigur daca acordul incheiat luni cu liderii zonei euro este suficient sau daca BCE asteapta ca Parlamentul de la Atena sa adopte masurile solicitate de creditori. Saptamana trecuta, BCE a anuntat ca mentine linia de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni la actualul nivel de 89 de miliarde de euro.
Autoritatile elene au extins vacanta bancara pana pe data de 13 iulie, restrictionand retragerea din bancomate la 60 de euro pe zi. Decizia de inchidere a bancilor a fost luata pe 29 iunie, in urma esuarii negocierilor pentru ajutor intre Grecia si creditorii internationali.
'BCE va mentine probabil ELA la 89 de miliarde de euro si il va majora intr-un ritm moderat numai dupa adoptarea acordului de catre Parlamentul de la Atena, miercuri. Angajamentul fata de implementarea reformelor structurale si plata datoriei de 3,5 miliarde euro catre BCE, scadenta in 20 iulie, vor reprezenta probabil conditiile impuse de BCE pentru majorarea finantarii', a apreciat economistul Antonio Garcia Pascual, de la banca britanica Barclays.