"Mediul economic nu va fi mai usor, ci mai dificil, anul viitor. Acest lucru nu trebuie sa ne descurajeze, ci, din contra, sa ne stimuleze", afirma Merkel in discursul sau, care urmeaza sa fie difuzat la televiziune luni seara.

Evocand criza economica din Europa, conducatoarea celei mai importante economii europene indeamna la rabdare, in aceasta alocutiune al carei text a fost comunicat presei duminica seara.

"Reformele pe care le-am decis (in Europa) incep sa produca efecte. Dar avem, in continuare, nevoie de multa rabdare. Criza este inca departe sa fie depasita", apreciaza cancelarul, potrivit acestui text, difuzat de serviciul sau de presa.

Chiar daca Germania beneficiaza de o conjunctura economica mai buna decat majoritatea partenerilor sai europeni, ea a inregistrat o incetinire pe tot parcursul anului 2012. Astfel, tara a inregistrat o crestere a Produsului sau Intern Brut (PIB) de 0,2% in trimestrul trei, dupa cresteri de 0,3% in trimestrul doi si de 0,5% in primul.

Numerosi economisti prevad o scadere a PIB-ului in ultimul trimestru. Potrivit Bundesbank, cea mai importanta economie europeana se confrunta cu o incetinire care ar putea sa conduca inclusiv la o scurta recesiune. Banca centrala germana prevede, de altfel, o cvasi-stagnare a economiei germane in 2013, cu o crestere a PIB-ului de doar 0,4%.