Euro a fost introdus in Austria incepand cu 1 ianuarie 1999, dar monedele si banconotele au intrat in circulatie abia trei ani mai tarziu. Spre deosebire de celelalte tari ale zonei euro, pentru monedele austriece au fost alese opt designuri diferite, unul pentru fiecare valoare nominala.

In 2007, statul austriac a modificat design-ul pentru a adopta noul format, asemenea restul tarilor din uniunea monetara.

Austria are astazi una dintre cele mai bogate game de monede de colectie din zona euro, cu valori nominale de la 10 la 100 de euro (o moneda exceptionala de 100.000 de euro a fost emisa in 2004). Acestea din urma reprezinta o veche traditie nationala. Spre deosebire de emisiunile normale, cele exceptionale nu pot fi folosite pentru plati in toata zona euro.

Inainte de a adopta insa euro, Austria a folosit silingul austriac, introdus inca din decembrie 1924. Silingul a fost abolit temporar in1938, dar reintrodus dupa sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in noiembrie 1945.

Silingul a supravietuit caderii burselor europene in 1970, cand alte monede s-au depreciat foarte mult. Lira italiana a suferit enorm in 1990, precum si doi ani mai tarziu. Intr-un mod intrigant insa, tocmai deprecierile monedelor statelor puternice din Europa au dus la rezolvarea competitivitatii altor tari, precum Italia. Au condus la un boom al exporturilor si al comertului maritim.

Pe parcus, Austria si-a restabilit economia. La fel a facut si Germania, a carei fosta moneda (marca germana) ajunsese extrem de puternica, inainte de introducerea euro. Nu acelasi lucru se poate spune si despre Italia, care azi are nevoie de ajutor extern.

Conflictele politice din Europa au inceput si s-au stins cu sau fara implicarea celei mai mari economii de pe continent (Europa). Toate au cauzat probleme de ordin financiar statelor din zona euro. Insa Austria si-a stabilit propriile reguli. Frank Stronach, un cunoscut politician si om de afaceri din Austria, si-a anuntat propunerile de campanie pentru alegerile din 2013. Pe scurt, intentia lui Stronach este aceea de a scoate Austria din uniunea monetara.

“Suntem impotriva unei economii fragile, suntem impotriva coruptiei. Guvernul reprezinta managerul unei tari. Din pacate, echipa noastra de management este alcatuita din politicieni. Austria este supra-administrata, lucru de care se fac vinovate autoritatile, si nu cetatenii. Intotdeauna am fost de parere ca nu exista muncitori prosti, doar manageri idioti. Europa ar trebui sa garanteze pace si libertate de miscare locuitorilor si sa faciliteze in acelasi timp circulatia bunurilor, a capitalurilor, a serviciilor. Ea va functiona insa corect doar daca fiecare tara va avea propria moneda”, a declarat politicianul intr-un interviu acordat presei austriece.

“Cu cat mai repede Austria paraseste zona euro, cu atat va fi mai bine pentru cetatenii sai”, noteaza Stronach. “Multi oameni vor striga ca este absolut necesar ca Austria sa ramana in uniunea monetara si sa plateasca pentru tarile aflate in pericol de default, ca Grecia, Spania sau Italia. Altii vor spune ca Austria, la fel ca Germania, crede in beneficiile unei monede puternice si ca banca centrala nu finanteaza guverne”, sustine austriacul.

“Cumplita” nu este un cuvant suficient de puternic pentru a descrie situatia in care se afla Grecia acum. Rata somajului in randul poporului elen a atins 23,1% in luna mai, potrivit Institutului National Statistic Elen. Peste vreo doua luni, cifrele vor arata si mai ingrijorator, ceea ce va duce, cel mai probabil, la tragedia greaca. “Ce urmeaza apoi?”, se intreaba Business Insider.