Informatiile economice sub asteptari si avertismentele marilor companii internationale au amplificat temerile privind situatia celei de-a doua mari economii a lumii. Evolutia marcheaza o schimbare substantiala comparativ cu numai cativa ani in urma, cand capacitatea de a rezista impactului crizei din 2008 a facut din China invidia celor mai multe tari din G7.

Pana recent, cei mai multi investitori s-au concentrat pe problemele din SUA si zona euro, unde Banca Centrala Europeana a prezentat un program care ar trebui sa ajute la rezolvarea crizei datoriilor din uniunea monetara.

Acum, datele sub asteptari pun sub semnul intrebarii in ce masura poate China sa salveze economia globala prin propria crestere a PIB.

Problemele economice ale Chinei sunt cauzate in principal de factori care nu sunt sub controlul sau. Problemele din Europa si SUA au tras economia Chinei pe o panta de incetinire, iar liderii de la Beijing sunt tot mai atenti cu interventiile.

"Este in principal o problema externa, cu aceasta incetinire pe unele din cele mai mari piete ale Chinei, care afecteaza avansul exporturilor. Este inca o tara care depinde de exporturi", a declarat James Dorn, vicepresedinte la Libertarian Cato Institute si expert in economia Chinei.

Cea mai mare economie asiatica se afla sub presiune atat din cauza reducerii cererii interne, cat si a scaderii investitiilor straine. Temerile sunt amplificate si de disputa verbala tot mai dura dintre Beijing si Tokyo, care ameninta sa afecteze si pietele financiare.

Pietele au scazut joi dupa ce s-a aflat ca activitatea industriei prelucratoare a inregistrat o crestere foarte redusa in septembrie. Informatia a urmat un raport in care se arata ca investitiile straine au scazut in august pentru a treia luna consecutiv.

Intre timp, marile companii americane simt efectele incetinirii din China. FedEx a inrautatit in aceasta saptamana tintele de profit pentru anul urmator, motivand prin cresterea slaba a econonmiei mondiale pe ansamblu si a Chinei in special. Google a anuntat ca va inchide in octombrie un serviciu online de descarcare de muzica in China, dupa ce acesta a avut un impact sub asteptari.

In ultima decada, China a inregistrat o crestere economica medie de 11%, reprezentand circa 10% din avansul economiei mondiale. De explozia economiei Chinei au profitat si companiile straine, precum Caterpillar, ale carei actiuni au urcat de patru ori in ultimii 10 ani, in urma vanzarilor de echipamente de constructii catre China.

Beijingul a promis ca in acest an cresterea PIB se va situa la 7,5%, insa unii analisti se asteapta la un avans mai mic de 7%, o bariera psihologica cu implicatii majore pentru economia globala, scrie CNBC. O incetinire s-ar resimti si in randul altor economii emergente si dezvoltate care au avut o evolutie buna datorita relatiilor comerciale cu China.