America a iesit din criza. Somajul a scazut sub 6%, prima data dupa dezastrul financiar din 2008
Rata somajului din Statele Unite a scazut in septembrie la 5,9%, cel mai redus nivel din ultimii sase ani, de la 6,1% in luna precedenta, reflectand faptul ca economia americana a intrat in toamna cu activitati in crestere, transmite MarketWatch.
Luna trecuta, in economia americana au fost create 248.000 de locuri de munca, exceptand sectorul agricol, in timp ce analistii anticipau 220.000 de posturi, potrivit datelor Departamentului Muncii.
Declinul ratei somajului a fost determinat atat de angajari cat si de numarul mai mare al persoanelor care au iesit de pe piata muncii.
Numarul orelor lucrate intr-o saptamana a crescut la 34,6, atingand un maxim al perioadei post-recesiune. De regula, numarul de ore lucrate creste atunci cand economia este mai puternica.
Cu toate acestea, salariul mediu orar a scazut cu un penny, la 24,53 de dolari, limitand cresterea din ultimele 12 luni la 2%, in loc de 2,1%. Cresterea lenta a salariilor continua sa tina in loc economia, in pofida semnelor de progres, fapt mentionat si de presedintele Rezervei Federale (Fed), Janet Yellen.
Datele favorabile de pe piata muncii si revizuirea in crestere a datelor referitoare la angajarile din iulie si august maresc asteptarile ca Fed sa majoreze dobanzile anul viitor, pentru prima oara dupa 2008.
In Europa, situatia nu este tocmai roz. Joi, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat ca institutia va cumpara active cel putin doi ani, incepand cu achizitii de obligatiuni acoperite in aceasta luna si obligatiuni garantate prin active din acest trimestru. El a evitat sa precizeze marimea achizitiilor, afirmand ca stimulentele ar putea fi sub nivelul de 1.000 de miliarde de euro mentionat anterior.
"Draghi nu a venit cu «bazooka» asteptata de piata. Increderea era deja scazuta din cauza datelor economice si asistam la o probabilitate tot mai mare a presiunilor deflationiste. Se pare ca piata interpreteaza negativ vorbele lui Draghi, ca nu vine cu salvarea asteptata de toata lumea", a declarat joi Peter Garnry, director la Saxo Bank in Hellerup, Danemarca.
BCE se confrunta cu riscul deflatiei, iar din iunie institutia a redus de doua ori dobanzile si a anuntat o serie de masuri, precum imprumuturi destinate bancilor, pentru cresterea creditarii economiei reale.
BCE a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, decizie anticipata de analisti. Draghi a declarat, in acest context, ca unele state din zona euro trebuie in mod clar sa accelereze reformele, dar a evitat sa faca nominalizari.
"Este dificil sa oferi bancilor un program de imprumut pentru creditarea economiei, cand perspectiva actuala este slaba", a spus Guillermo Hernandez Sampere, manager de fonduri la compania MPPM EK din Eppstein, Germania.
Actiunile europene au scazut joi, in conditiile in care investitorii nu au incredere ca programele de cumparare de obligatiuni acoperite si obligatiuni garantate prin active vor sustine revenirea in zona euro.
Pe acelasi subiect: