Suspansul este total, comenteaza jurnalistii, pentru ca tara trebuie sa aleaga intre conservatorul David Cameron, care vizeaza un al doilea mandat, si contracandidatul sau laburist Ed Miliband pentru a conduce guvernul in urmatorii cinci ani.

Sondajele prevad rezultate atat de stranse incat va trebui, fara indoiala, sa se astepte mai multe zile, poate chiar saptamani, pentru a se cunoaste invingatorul si componenta noului guvern.

Conservatorii vor referendum pentru apartenenta Regatului la UE

Daca conservatorii castiga alegerile, ei vor organiza un referendum vizand mentinerea sau nu a tarii in Uniunea Europeana, in timp ce victoria anuntata a nationalistilor scotieni din SNP in regiunea nordica ar putea sa-i incurajeze sa revendice organizarea unui nou referendum pentru independenta, dupa cel esuat in septembrie anul trecut.

Primele rezultate sunt asteptate in jurul miezului noptii, in special in Scotia si la Londra. In restul tarii, desfasurarea in paralel a alegerilor locale va incetini numararea voturilor si va trebui, fara indoiala, sa se astepte ziua de vineri dupa-amiaza pentru a avea rezultatul definitiv.

Ultimele sondaje i-au plasat pe conservatorii de centru-dreapta si pe laburistii de centru-stanga cam la acelasi nivel ca la inceputul anului, adica la o treime din intentiile de vot pentru fiecare, ceea ce nu le va permite sa obtina majoritatea absoluta de 326 de locuri in Camera Comunelor.

Intr-un astfel de scenariu, cele doua partide principale vor fi constranse sa incheie aliante cu formatiuni mai mici.

Nationalistii scotieni vor sa forteze din nou o rupere a provinciei de Regatul Unit

Partidul National Scotian, care nu avea decat sase deputati intre 2010 si 2015, spera ca de aceasta data sa obtina 50 din cele 59 de locuri scotiene si sa aplice astfel o infrangere laburistilor.

David Cameron si presa majoritar de dreapta nu au incetat sa insiste asupra pericolului pe care l-ar constitui, potrivit lor, un mariaj de convenienta intre separatisti si "Mc Miliband".

Destul de vag initial asupra eventualitatii unei aliante cu SNP, Ed Miliband a promis in finalul campaniei ca nu va trece "in pas de mars" cu nationalistii scotieni, fara a exclude totusi ca ei sa-l sustina in parlament.

Partenerii de coalitie cel mai putin controversati raman deci liberal-democratii. Ei sunt dispusi sa faca alianta cu partidul care ar castiga mai multe locuri in parlament, oricare ar fi acesta. Ei au indicat riscul unui al doilea scrutin inainte de Craciun in cazul guvernarii minoritare care nu i-ar include. Ramane de aflat daca liberal-democratii vor avea suficient de multi deputati pentru a permite unui partid sau celuilalt sa atinga majoritatea ceruta de 326 de locuri.

Invingator surprinzator in alegerile europene, partidul eurofob Ukip, creditat in continuare cu 14% in sondaje, ar urma sa obtina doar cateva locuri, intre 1 si 5, potrivit estimarii expertilor.

Teoretic, negocierile pentru o coalitie ar trebui sa fie terminate pana in 27 mai, data la care este prevazut discursul reginei, care citeste deputatilor programul de guvernare si este urmat de un vot de incredere.