”Cu inima grea, anunţ dispariţia fratelui meu David”, a anunţat Charles Koch, CEO-ul conglometarului Koch Industries, într-un comunicat, precizând că fratele sau avea un cancer, în stadiu avansat, la prostată de 27 de ani.

David Koch, care avea 79 de ani, controla împreună cu fratele său Koch Industries, a doua cea mai mare companie nelistaă pe bursă din Statele Unite, cu sediul la Wichita, în Kansas, şi cu activităţi din sectoarele chimic şi petrolier şi până în sectorul hârtiei.

El era a 11-a cea mai bogată persoană din lume, la egalitate cu fratele său, potrivit clasamentului Forbes, care-o estimează averea la 42 de miliarde de dolari, informează News.ro.

Un libertarian, el finanţa împreună cu Charles Koch o reţea de organizaţii conservatoare cu scopul afişat de a influenţa alegerile americane, inclusiv Americans for Prosperity - axată pe scăderi de impozite şi dereglementare.

Aceste organizaţii au însoţit ascensiunea Tea Party începând din 2010 şi au susţinut larg candidaţi ai Partidului Republican care s-au opus în mod frontal fostului preşedinte democrat Barack Obama.

Puterea fraţilor Koch era atât de mare, încât, la ultimele alegeri prezidenţiale, candidaţii republicani la învestitura partidului şi-au disputat susţinerea acestora şi s-au dus la conferinţe foarte selecte pe care aceştia le organizau - cu excepţia lui Donald Trump, căruia cei doi miliardari i-au pus la îndoială puritatea liberală şi care i-a criticat adesea, la rândul său.

Lui Charles îi plac în mod special reţelele politice, în timp ce David Koch făcea mai ales mecenat, la New York.