Impasul din SUA se adanceste. Cu 4 zile inainte de intrarea in incapacitate de plata, congresmenii nu au un plan de prevenire a defaultului
Congresmenii americani nu au un plan clar de prevenire a intrarii Statelor Unite in incapacitate de plata (default) si de reluare a activitatilor institutiilor guvernamentale partial blocate de 12 zile, relateaza Bloomberg.
Republicanii din Senat au blocat un plan al democratilor de suspendare a plafonului datoriilor pana in 2014. Discutiile dintre republicanii din Camera Reprezentantilor si presedintele Barack Obama au dat gres. Democratii din Senat au respins o propunere din partea senatorului republicat din Maine Susan Collins, care parea ca ar atrage sustinere.
Senatorii democrati au avertizat in privinta riscului unei scaderi a pietei de capital luni, 14 octombrie, in cazul in care Congresul nu va ajunge la un acord. In aceste conditii, liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, si cel al republicanilor, Mitch McConnell, au inceput sambata negocieri.
Reid a declarat insa ca intalnirea cu McConnell, desi cordiala, a fost doar preliminara si nu a adus nimic concludent, potrivit AFP, preluata de Mediafax.
Senatul urmeaza sa se reuneasca duminica, fapt neobisnuit, pentru a discuta solutiile de a pune capat impasului bugetar, in conditiile in care pe 17 octombrie expira termenul pana la care Trezoreria mai poate sa evite depasirea plafonului datoriilor si riscul incapacitatii de plata.
Doua crize majore in SUA
Statele Unite sunt confruntate cu doua crize legate politic, dar a caror concomitenta a fost determinata de calendare.
Astfel, absenta unui acord referitor la bugetul anului fiscal 2014, care a inceput pe 1 octombrie, a determinat oprirea partiala a activitatilor institutiilor federale. Republicanii au conditionat votarea bugetulu ide modificarea legii asigurarilor medicale promovata de presedintele Barack Obama. A doua criza este legata de neintelegerile din Congres privind majorarea plafonului datoriilor, in prezent de 16.700 de miliarde de dolari.
Republicanii l-au acuzat pe presedintele Obama ca le-a respins propunerea de prelungire cu sase saptamani a plafonului datoriilor. "Sunt dezamagit ca presedintele a respins oferta noastra", a declarat Eric Cantor, seful majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor.
Obama s-a declarat sambata impotriva ideii de prelungire a plafonului datoriilor cu numai cateva saptamani.
"Cu doar cinci zile inainte ca statul sa nu se mai poata imprumuta, Congresul trebuie sa propuna o solutie care sa puna capat paraliziei guvernului si care sa ne permita sa ne platim facturile", a declarat Jay Carney, purtator de cuvant al Casei Albe.
Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, a avertizat sambata seara ca se apropie un moment foarte periculos. "Suntem la cinci zile de un moment foarte periculos. Daca va avea loc un default al Statelor Unite, ar putea fi un eveniment dezastruos pentru tarile in dezvoltare si foarte daunator pentru economiile dezvoltate", a avertizat Kim.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a comparat la randul ei efectele unui default american cu cele ale crizei financiare mondiale din 2008. "Statutul economiei americane ar fi din nou in pericol", a spus Lagarde, intr-o emisiune la canalul de televiziune NBC.
Sefii marilor banci, intre care directorul general al JP Morgan, Jamie Dimon, si-au exprimat si ei ingrijorarea.
In privinta blocajului administratiilor federale, instituit la 1 octombrie, aproape 800.000 de angajati federali au fost trimisi in somaj tehnic, iar o cascada de disfunctionalitati s-au produs in intreaga tara.
In aceste conditii, mai multe state, New York, Arizona, Colorado, Utah, Dakota de Sud, au redeschis sambata, cu fonduri proprii, mai multe parcuri nationale, cum ar fi Grand Canyon.
Pe acelasi subiect: