In primele trei luni ale anului, PIB-ul zonei euro a scazut cu 0,3% fata de ultimul trimestru din 2012.

Economia zonei euro a iesit din cea mai lunga recesiune in principal datorita cresterilor inregistrate de Germania si Franta, pe fondul primei perioade prelungite de liniste pe pietele financiare de la izbucnirea crizei datoriilor de stat, in urma cu trei ani, noteaza Bloomberg. 

Fata de primul trimestru, cele mai solide cresteri ale PIB din UE au fost inregistrate in Germania, Cehia, Finlanda (0,7% fiecare), Lituania si Marea Britanie (0,6%), la polul opus situandu-se Cipru (-1,4%), Italia si Olanda (-0,2%).  Datele comparabile trimestrial nu sunt disponibile pentru mai multe state, printre care si Grecia. 

Astfel, in trimestrul al doilea fata de perioada corespunzatoare din 2012, tarile UE cu cele mai robuste rate de crestere economica sunt Letonia (4,3%), Lituania (4,1%), Estonia si Marea Britanie (1,4% fiecare), respectiv Romania cu 1,2%. Tara noastra ocupa locul 5 in topul celor mai mari cresteri economice din tarile UE. A inregistrat o crestere economica de 0,3% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului, Produsul Intern Brut urcand cu 1,2% raportat la aceeasi perioada a anului trecut.

Cele mai abrupte contractii au fost inregistrate in Cipru (-5,2%), Grecia (-4,6%), Italia si Portugalia (-2% fiecare).