Rezerva de aur a Germaniei este una dintre cele mai mari din lume, cea mai mare parte fiind pastrata peste hotare, din cauza Razboiului Rece si de teama unei invazii sovietice in trecut. Aproape o jumatate din aurul german este pastrat in Manhattan, in cladirea Rezervei Federale Americane.

Potrivit Der Spiegel, Germania are peste 3.000 de tone metrice de aur, iar jumatate din aceasta cantitate e depozitata intr-un seif din subsolul Fed din anii 70. Autoritatilor de la Berlin nu li s-a permis sa-si vada aurul decenii la rand, pana in 2011.

Secretomania din jurul rezervei de aur a Germaniei, pastrata la New York, a alimentat o serie de teorii ale conspiratiei legate de disparitia comorii sau despre o serie de acorduri secrete incheiate intre autoritatile de la Berlin si cele americane. In consecinta, sunt multi politicienii germani care cer aducerea aurului in tara, lucru greu de realizat in conditiile in care „nu se pot impacheta 1.500 de tone de aur si trimise in Germania cu un Airbus A380”.

N-ar fi insa o miscare fara precedent. The Telegraph, scria ca exista unele rapoarte secrete care dezvaluie faptul ca de la introducerea monedei unice europene, Germania a repatriat doua treimi din aurul pastrat peste hotare.

Seiful Fed se afla la aproape 25 de metri sub nivelul strazii si la 15 metri sub cel al marii.  Doar cateva persoane din cadrul Fed cunosc caror tari corespund compartimentele numerotate, motivul invocat fiind protectia deponenetilor.  Aceasta practica face insa mai putin sigur rezultatul unei inspectii. Germania nu are de unde sa stie daca aurul care i se prezinta ii apartine sau este al altei tari.