GDF Suez, detinuta in proportie de 36,7% de guvernul francez, va incepe in scurt timp cautarea unor investitori interesati sa preia pana la 10% din unele operatiuni de energie eoliana si solara din Franta si alte state europene, au afirmat sursele citate. 

Afacerile vizate sunt evaluate la 1 miliard de dolari si au o capacitate de aproximativ 1.000 MW. GDF Suez vrea sa pastreze 40% din aceste proiecte si sa ramana operatorul industrial.  Grupul ar putea incepe in urmatoarele zile procesul de licitatie, urmand sa astepte oferte pana la jumatatea lunii iulie. 

GDF Suez ia masuri pentru reducerea datoriilor, in valoare de 34 miliarde euro, care au crescut semnificativ anul trecut dupa preluarea integrala a diviziei din Marea Britanie, International Power. Totodata, profiturile din Europa sunt afectate de recesiune, dar si de contractele de furnizare de gaze cu preturi in functie de cotatiile petrolului, care au mentinut costurile la un nivel ridicat.  Tarifele reglementate limitate din Franta si Belgia afecteaza de asemenea profitul companiei, noteaza WSJ. 

GDF Suez a anuntat anul trecut un plan de vanzare sau consolidare a unor active din Europa si de pe alte piete dezvoltate, in valoare de peste 11 miliarde euro, compania urmand sa se concentreze pe extinderea in Asia.  Totodata, GDF Suez a anuntat ca nu va prelungi un acord cu actionarii companiei de utilitati Suez Environement care impiedica vanzarea de actiuni. Grupul francez detine 35,5% din actiunile Suez Environement, iar acordul cu ceilalti actionari presupune asumarea datoriilor de 7,9 miliarde euro ale companiei de apa in bilantul grupului. 

GDF Suez a vandut in luna decembrie o participatie de 80% la compania italiana de energie eoliana IP Maestrale, operatiune prin care si-a redus datoria cu 800 milioane euro. 

GDF Suez este prezenta si in Romania, prin GDF Suez Energy Romania (fosta Distrigaz Sud), Distrigaz Sud Retele, Distrigaz Confort, Braila Winds si Alizeu Eolian. 

GDF SUEZ Energy Romania a anuntat in luna decembrie ca a preluat firma de proiect Alizeu Eolian, pentru a dezvolta un parc eolian cu o capacitate de 50 MW in comuna Baleni, judetul Galati, in urma unei investitii estimate la 90 milioane de euro.