Telenovela Oltchim, un nou episod: Scrisoarea din Olanda. Diaconescu ar avea intr-o banca britanica 46 de mil. euro
Telenovela licitatiei pentru Oltchim continua si nu pare sa aiba finalitate. Investitorul Dan Diaconescu n-a mai plecat din tara in cautare de parteneri de afaceri, dar nici nu a discutat cu autoritatile. Si-a trimis doar avocatii sa negocieze contractul in numele lui. Intre timp, surse din Ministerul Economiei anunta ca reprezentantii unui firme din Olanda ar fi trimis o scrisoare, la cererea lui Diaconescu, din care rezulta ca acesta ar avea intr-o banca britanica.
Dupa ce a povestit ca a colindat aproape toata Europa, Dan Diaconescu si-a luat joi o zi libera. Miercuri spunea insa ca isi va continua periplul.
La negocieri au venit doar cei doi avocati ai sai. Au intrat in Ministerul Economiei pe la 11 si au iesit dupa trei ore. Negocierile se pare ca s-au blocat si de aceasta data in conditiile cerute de Dan Diaconescu pentru semnarea contractului.
"Se lucreaza la contract, situatia Arpechimului este pe ordinea de zi", a spus Liviu Neagu, reprezentantul lui Dan Diaconescu.
Adica Dan Diaconescu cere ca in contractul de cumparare a Oltchim sa fie trecut negru pe alb ca statul se obliga sa-i vanda si combinatul Arpechim. O conditie aproape imposibila, sustin specialistii, si nu este singura.
"Guvernul este prizonierul lui Dan Diaconescu. Aceste conditii nu pot fi satisfacute. Asa cum arata lucrurile Diaconescu vine cu pretentii care nu erau prezente in caietul de sarcini si poate sa iasa onorabil din aceasta licitatie", a comentat Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.
Si pentru ca lucrurile sa se complice si mai mult, in peisaj a aparut o scrisoare din partea unei firme necunoscute din Olanda. Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Economiei, reprezentantii acestei societati sustin ca au trimis documentul la solicitarea lui Dan Diaconescu, ba mai mult ca acesta ar avea in conturi 46 de milioane de euro.
"Nu este bine ca Ministerul Economiei a facut publica aceasta scrisoare. Sunt informatii confidentiale", a spus Dan Fenechiu.
Una peste alta, privatizarea Oltchim a intrat si in atentia guvernatorului BNR. Mugur Isarescu sustine ca FMI ne-a cerut sa incepem licitatiile, dar nu este obligatoriu sa terminam privatizarea in orice conditii.
Mai avem de asteptat inca patru zile ca sa aflam daca statul este dispus sa cedeze si sa accepte conditiile lui Diaconescu. Ultima zi de negocieri este 1 octombrie, dupa care licitata poate fi considerata oficial ratata.