Tara care va deveni cel mai mare producator de petrol din lume in urmatorii 2 ani
Petrol
Statele Unite vor devansa Rusia si vor deveni cel mai mare producator de petrol din lume pana in 2015, urmand ca in urmatoarele doua decenii sa se apropie de independenta energetica, datorita exploatarii zacamintelor de sist, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, citate de Bloomberg.
Pretul petrolului va urca la 128 de dolari pe baril pana in 2035, in timp ce consumul mondial se va majora cu 16%, potrivit raportului anual World Energy Outlook al AIE.
Agentia considera ca rolul OPEC va creste pe la jumatatea deceniului urmator, in conditiile in care succesul SUA in exploatarea zacamintelor de sist va fi dificil de repetat de catre alte natiuni.
"Statele Unite se indreapta constant catre acoperirea necesarului energetic din resurse interne, pana in 2035. Asta nu inseamna insa ca lumea se indreapta spre o noua era a abundentei de petrol", se arata in raportul AIE, organizatie care acorda consultanta in domeniul energiei pentru 28 de state.
Cresterea productiei exploatarilor de sist ajuta SUA sa ajunga la cel mai inalt nivel de independenta energetica din ultimele doua decenii, protejand tara de turbulentele din Africa si Orientul Mijlociu. Acest fapt pune in pericol veniturile celor 12 state membre ale OPEC, a caror productie este la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, afectata si de tulburarile politice din Libia si furturile din Nigeria.
SUA vor depasi Rusia, in prezent cel mai mare producator de petrol, in 2015, datorita exploatarilor de sist din Dakota de Nord si Texas. Productia Statelor Unite se va stabiliza dupa 2020 si va pierde prima pozitie la inceputul anilor 2030, se arata in raport.
Productia de titei a SUA a urcat la 7,9 milioane de barili pe zi in saptamana incheiata pe 18 octombrie, fiind la cel mai ridicat nivel de dupa martie 1989, potrivit Administratiei pentru Informatii in Domeniul Energiei.
Cererea mondiala de petrol va creste cu 14 milioane de barili, la o medie de 101 milioane de barili pe zi in 2035. Cresterea capacitatii de rafinare in Asia si Orientul Mijlociu si reducerea cererii in multe tari dezvoltate sporesc presiunile pentru inchiderea unor rafinarii, avertizeaza AIE.
Agentia estimeaza ca pana in 2035 exista riscul inchiderii unor capacitati de rafinare de aproape 10 milioane de barili de petrol pe zi, reprezentand 10% din capacitatea mondiala, cele mai vulnerabile fiind rafinariile din Europa.
Pe acelasi subiect: