Cu un vecin aflat intr-o situatie delicata, cu lupte de strada la cateva sute de kilometri de granita, cu un teritoriu anexat de Rusia in mijlocul Marii Negre - Crimeea, batalia pentru resurse a inceput.

Rusi si americani, cele mai mari companii din lume sau obscure casute postale in spatele carora se ascund mari investitori, toti acestia sunt jucatori economici intr-un mare meci ce vizeaza rezervele Romaniei de hidrocarburi din Marea Neagra.

Cei implicati ezita sa se lanseze in estimari privind potentialul la mari adancimi, cu toate ca programele aflate in derulare au inclus deja bugete de sute de milioane de euro, semn ca ceva este acolo .

Romania a fost un pionier in industria extractiva, inregistrand cateva recorduri in plan mondial. Corneliu Dinu este profesor de geologie si geofizica si a fost implicat ani de zile in industria petroliera romaneasca. Ea povesteste ca Romania a fost prima tara care a inregistrat oficial o productie de petrol, inca in 1857: 275 de tone. Suntem si prima tara care a construit o rafinarie si tot in 1857 Bucuresti a devenit primul oras din lume care a avut iluminat public cu lampi de petrol.

In perioada interbelica si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Romania era considerata depozitul de carburanti al Europei. In epoca comunista, productia de titei si gaze a atins pragul maxim de exploatare, dar toate acestea au avut si costuri: zacamintele au inceput sa saraceasca si a fost nevoie de cautarea de noi surse si de imbunatatirea tehnologiei de extractie.

Mariana Gheorghe a preluat conducerea companiei Petrom dupa privatizarea din 2004. „Romania este din nou pe harta de productie de hidrocarburi din lume”, spune ea. „A fost o perioada de pionierat, a fost o perioada de crestere masiva pana in anii ’70 si apoi a fost un declin. Declinul acesta medie inseamna circa 10% pe an. Noi in fiecare an scadem cu 10% daca nu reusim sa investim, sa ridicam productivitatea acestor zacaminte imbatranite.”

Asa ca privirile s-au indreptat spre descoperirea de surse noi, pe uscat, dar si pe mare. Romania a fost un pionier si in explorarea si exploatarea zacamintelor din Marea Neagra. In apele mici, asa-zisele „shallow waters”, la 60-70 de kilometri de coasta, Petromul lucreaza din 1969. De pilda, perimetrul de explorare, exploatare si dezvoltare XVIII Istria are 5 zacaminte comerciale, cu o productie acumulata zilnica de circa 31 de mii de barili de echivalent petrol - BEP. Zacamintele sunt cunoscute de ani de zile si majoritatea dintre ele sunt exploatate de Petrom dinainte de privatizare.

Cititi continuarea pe www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro.