România a avut cea mai mare producție industrială din UE, în ianuarie. Cifra de afaceri din industrie a crescut cu peste 20%, comparativ cu anul trecut
Industrie
Producţia industrială a crescut cu 2,7% în zona euro şi cu 3% în Uniunea Europeană (UE 28), în luna ianuarie 2018 comparativ cu ianuarie 2017, iar România a înregistrat cea mai mare creştere în ritm anual a producţiei industriale din cele 28 de state membre, cu un avans de 8,5%, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În schimb, în luna ianuarie 2018 comparativ cu luna decembrie 2017, România se situează printre statele membre cu cea mai mare scădere a producţiei industriale de la o lună la alta, minus 2,9%, un declin mai pronunţat fiind înregistrat doar în Olanda, minus 5,7%.
Aceasta, în condiţiile în care, de la o lună la alta, producţia industrială a scăzut cu 0,7% în Uniunea Europeană şi cu 1% în zona euro.
Totodată, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunțat că cifra de afaceri din industrie s-a majorat, în termeni nominali, în ianuarie, cu 20,7% în comparaţie cu aceeaşi lună din anul 2017. Cea mai importantă creştere a fost consemnată în industria prelucrătoare (+21,9%), în timp ce industria extractivă a înregistrat un recul de 6,7%.
De asemenea, în intervalul analizat, pe marile grupe industriale, majorări ale cifrei de afaceri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+23,9%), industria bunurilor intermediare (+23,2%), industria energetică (+19,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+14,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+13,2%).
Comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, au crescut, în ianuarie 2018, atât faţă de luna precedentă cu 9,2% cât şi faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 21,5%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate miercuri.
Creşterea faţă de luna precedentă a fost generată de creşterile înregistrate în industria bunurilor de capital (+14,5%), industria bunurilor de uz curent (+5,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,6%) şi industria bunurilor intermediare (+1%).
Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, avansul a fost determinat de creşterile înregistrate în industria bunurilor de capital (+24,8%), industria bunurilor intermediare (+20,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+14%) şi industria bunurilor de uz curent (+6,9 %).
Pe acelasi subiect: