A patra rafinarie romaneasca, Vega Ploiesti, face parte tot din Grupul Rompetrol. In cei peste 100 de ani de existenta, a trecut de la o rafinarie clasica la un producator si furnizor de produse speciale.

Anul trecut, Grupul Rompetrol a finalizat programul de investitii la rafinaria Petromidia care a devenit astfel cea mai mare si mai performanta din Romania. Petromidia reprezinta peste 40% din capacitatea de rafinare a Romaniei, iar investitiile totale realizate de Grup si de unicul sau actionar, KazMunayGas – compania de petrol si gaze din Kazakhstan, s-au ridicat la 700 milioane de euro.

Impactul crizei economice asupra sectorului de rafinare european s-a resimtit in capacitatea de prelucrare, care a inceput sa scada vertiginos inca din 2008. In regiunea Marii Mediterane, scaderea consumului a fost mai abrupta fata de ritmul in care companiile au reusit sa reduca productia.

Grupul Rompetrol concentreaza in jurul sau 43% din capacitatea de rafinare a Romaniei, prin Vega si Petromidia, o investitie strategica pe termen lung, atat intern cat si pentru intreaga regiune a Marii Negre.

Conform unei analize Bloomberg, companiile petroliere din Europa vor inchide 10 rafinarii pana in 2020, reprezentand aproximativ 10% din numarul total de unitati din regiune. Potrivit directorilor din industria de profil, dintre cele 104 rafinarii din Europa 10 vor fi inchise permanent pana in 2020, in tari precum Franta, Italia si Cehia.

Motivele: scaderea consumului de combustibil, importurile masive din Statele Unite ale Americii si Asia, investitiile mari pe care procesatorii de pe alte continente (mai ales Asia) le fac in tehnologii, precum si diferenta de costuri marja de rafinare, net defavorabile pentru rafinorii din Uniunea Europeana.

In ciuda acestor piedici, KazMunayGas, prin Grupul Rompetrol, a ales sa investeasca in cea mai mare si mai moderna rafinarie a tarii - Petromidia, atat pentru a pastra locurile de munca a peste 900 de angajati si a mai bine de 25.000 de persoane care depind direct de aceasta investitie, dar si pentru ca Romania are nevoie de capacitati de rafinare pentru a nu depinde de combustibilii din import.