Astfel, maximul de pret pe piata spot pentru ziua de luni este de 450 de lei pe MWh (99,65 euro pe MWh) pentru orele 9:00 - 10:00. In acelasi interval, in Ungaria energia costa 97,96 lei pe MWh, iar in Cehia si Slovacia - 84 de euro pe MWh.

Pe tot parcursul zilei, pretul in Romania este fie la acelasi nivel cu cel din tarile cu care este cuplata, fie mai mare. Recordul de pret pe piata spot romaneasca a fost inregistrat miercuri, 1 februarie, cand un MWh s-a tranzactionat cu 680 de lei.

De altfel, Romania a inregistrat in doua zile, respectiv 15 si 23 ianuarie 2017, cel mai mare pret al energiei din Europa, ajungand la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh. Cel mai mare pret in aceasta iarna din Europa s-a inregistrat in Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh.

Intr-o analiza a Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), publicata la sfarsitul saptamanii trecute, se arata ca manipularea pietei nu este una dintre cauzele pentru care pretul energiei a atins cote-record in luna ianuarie la bursa, in schimb motivele tin de denuntarea unor contracte, de comportamentul jucatorilor, precum si de lipsa apei si a stocurilor de carbune.

"La PZU (Piata pentru Ziua Urmatoare, piata spot - n. r.) nu exista participanti dominanti, iar functionarea interconectata a eliminat practic posibilitatile de manipulare a acestei piete", spune una dintre concluziile analizei.

In schimb, ANRE arata ca majorarea pretului se datoreaza in principal: scaderii artificiale a PIP (pretul de inchidere a pietei - n. r.) in anii 2015 si 2016, cu mici exceptii, ca urmare a ofertelor la preturi mici introduse de producatorii din surse regenerabile; in aceste conditii furnizorii au identificat PZU ca sursa de achizitie ce modifica semnificativ pretul portofoliului, astfel incat unii furnizori si-au crescut treptat ponderea achizitiei din PZU in portofoliu; diminuarii resurselor hidro, care afecteaza intreaga piata, prin reducerea ofertei de vanzare si cresterea celei de cumparare PZU, ca si prin diminuarea disponibilului pe piata de echilibrare (PE).

O alta cauza este faptul ca unii producatori din surse regenerabile au stabilit strategii de ofertare pe piata de energie electrica prin care vanzarea pe pietele centralizate ale OPCOM este la nivelul puterii instalate, iar diferentele intre contractat si energia livrata este achizitionata pe PZU.

In plus, centralele pe lignit au functionat intermitent, ceea ce a condus la micsorarea stocurilor de combustibil din centrale, iar capacitatea de refacere a acestora este lenta.

"Situatia mentionata este greu de explicat daca luam in considerare structura organizatorica a acestor operatori economici, care cuprinde si departamente de exploatare a rezervelor de carbune din cariere si mine de lignit si huila; un producator a invocat in sedinte dificultati legate de extinderea exploatarii carbunelui si a cailor ferate de transport al acestuia din cauza unor exproprieri necorespunzatoare a terenurilor realizate in justitie si neasigurarea veniturilor pentru desfasurarea activitatii ca urmare a preturilor mici pe pietele centralizate OPCOM", spun reprezentantii ANRE.

Totodata, raportul arata ca la cresterea pretului pe PZU a contribuit si managementul inadecvat al furnizorilor. Dupa data de 23 ianuarie, se inregistreaza o crestere a ofertelor de cumparare pe PZU, ca urmare a faptului ca, in data de 20 ianuarie, un furnizor a notificat partenerii de tranzactii ca isi reziliaza contractele incepand cu data de 24 ianuarie 2017.

"Avand in vedere faptul ca furnizorul avea incheiate contracte de furnizare cu doi mari consumatori, precum si faptul ca desfasurau o activitate intensa de trading cu un numar semnificativ de participanti la piata angro de energie electrica, se constata o noua etapa de accesare a PZU ca sursa de achizitie a energiei electrice pentru partenerii lui. Ca urmare a notificarilor primite de la furnizor, si alti furnizori au denuntat, la randul lor, contractele incheiate pe PCSU (Piata Centralizata pentru Serviciul Universal - n. r.)", arata analiza.

Astfel ca ofertele de cumparare au fost mai mari decat ofertele de vanzare, iar pretul a urcat din ce in ce mai mult de la o zi la alta.

Din analiza modului in care acest furnizor si-a asigurat portofoliul de achizitii pe piata angro, s-a constatat ca, in ultimii doi ani, acesta a inregistrat perioade lungi de timp in care sursa principala de achizitie a reprezentat-o PZU (in 2015 valori intre 20% si 78%, respectiv in 2016 valori intre 0% si 43%), politica de expunere ridicata la volatilitatea pretului pe PZU fiind greu de inteles in conditiile in care la 31 decembrie 2016 avea contracte de furnizare cu un numar semnificativ de clienti finali.

ANRE nu precizeaza insa ca aceasta practica este ilegala, ci mentioneaza ca aceasta este "dovada unei iresponsabilitati in respectarea cadrului de reglementare al pietei de energie - pornind de la acordarea licentei si garantia financiara asociata - la garantiile de buna executie a contractelor - si penalitatile pentru nefurnizarea de energie electrica".

De asemenea, lipsa abilitatilor participantilor in a construi strategii mai elaborate de ofertare a fost alta cauza a cresterii preturilor.