Grupul Petrom a avut vanzari de peste 4,4 miliarde euro in 2010.

Compania a obtinut in ultimul trimestru din 2010 un profit net de 779 milioane de lei, dupa ce a inregistrat insa pierderi de 116 milioane de lei in trimestrul trei si de 131 milioane de lei in acelasi trimestru din 2009.

"Intr-un mediu favorabil al preturilor la titei, anul 2010 a marcat realizarea unei serii de proiecte strategice si a unor imbunatatiri semnificative ale performantei noastre operationale(...) Am pus cu succes in functiune, inainte de mijlocul anului, sistemul de livrare a gazelor de la Hurezani si am demarat productia din noile sonde-cheie, mentinand totodata rata de inlocuire a rezervelor in Romania peste nivelul de 70%, pentru al treilea an consecutiv", a declarat directorul general executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, in raportul trimestrial al grupului.

Pe partea financiara, grupul a inregistrat pierderi de peste 380 de milioane de lei, cu 15% mai mici fata de anul precedent, cand s-au plasat la 451 de milioane de lei. Petrom a fost influentat pozitiv atunci de castigurile din diferentele de curs, respectiv aprecierea dolarului fata de leu, conform raportului Grupului.

In plus, vanzarile la nivel de segment au crescut anul trecut cu 16%, ajungand la la peste noua miliarde de lei, datorita preturilor favorabile la titei si aprecierii dolarului in 2010.

Petrom a produs anul trecut titei si gaze in valoare de 67 de miloane bep (baril echivalent petrol), cu 2% mai mica decat in 2009. In Romania, productia totala de titei si gaze a fost de 63 de miloane bep, cu 4% sub nivelul din 2009.

Productia de titei a fost insa cu 5% mai redusa decat in 2009, din cauza caderilor abundente de zapada, inundatiilor din prima parte a anului si intarzierilor activitatilor de foraj de la inceputul anului trecut.

"Declinul natural al productiei a fost redus treptat in a doua jumatate a anului, prin initiativele de management de zacamant, finalizarea sondelor cheie, cresterea numarului de reparatii capitale si a forajului de completare a gabaritului", potrivit raportului OMV Petrom.

Si productia de gaze a fost cu 3% mai mica decat in 2009, din cauza intarzierilor inregistrate la echiparea sondelor cheie de gaz (Mamu) si efectului negativ al scaderii activitatii de foraj in 2009.

Pe de alta parte, productia de titei si gaze din Kazahstan a crescut cu 58%, la 3,62 milioane bep in 2010, datorita punerii treptate in productie a zacamantului Komsomolskoe.

OMV Petrom este cea mai mare companie romaneasca listata la Bursa de Valori Bucuresti, cu o capitalizare de peste 20 de miliarde de lei, calculata la ultimul pret de marti.