Ministerul Energiei asigura populatia ca scumpirea record a energiei pe bursa OPCOM nu se va regasi in facturi. De ce au explodat preturile la inceputul anului
Energie electrica, electricitate
Secretarul de stat in Ministerul Energiei Robert Tudorache a dat, vineri, asigurari ca pretul ridicat al energiei de pe piata spot a bursei OPCOM nu se va reflecta in facturile populatiei, sustinand ca preturile energiei au crescut si in alte tari din regiune, scrie News.ro.
”Evolutia aceasta si cresterea pretului a fost in context european, zonal, nu numai in Romania, daca va uitati cu atentie. Fata de aceasta explozie a pretului la energie, am avut o serie intreaga la minister, sustinuti fiind si de ministrul Economiei, unde am stat de vorba cu ANRE, cu Consiliul Concurentei, cu OPCOM, cu toti factorii implicati in aceasta piata a energiei”, a spus Tudorache, la finalul sedintei comisiilor in care a fost aprobat bugetul ministerului.
De asemenea, Ministerul Energiei a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa transparentizeze ”tot procesul de cautare” a factorilor care au generat cresterile, intrucat ei fac o analiza.
”Din punctul nostru de vedere, cauzele (cresterii pretului pe bursa, n.r.) sunt multiple, atat timp cat factorii care au influentat cresterea pretului, gen factori climatici, de consum s.a.m.d. au disparut, nu ne explicam de ce la ora actuala pretul energiei este sus”, spune Tudorache.
Pretul energiei pe bursa a inceput sa scada, spune secretarul de stat.
Tudorache a precizat ca s-a intalnit vineri cu reprezentanti ai producatorilor de energie Complexul Energetic Oltenia si ai Hidroelectrica, ”asigurandu-ne ca interventiile in piata s-au linistit”.
”Momentan, efectele nu se vor resimti catre populatie. Asta ne-am asigurat. Pierderile sunt pe furnizori”, a spus secretarul de stat.
Intrebat de ce populatia nu va resimti in facturi cresterile de pe bursa, Tudorache a spus ca ”sunt contracte incheiate, este o piata reglementata”.Nu au cum sa se rasfranga asupra consumatorilor. Am vorbit inclusiv cu companiile implicate, isi vor asuma aceste fluctuatii de pret”, a mentionat secretarul de stat.
Oficialul nu suspecteaza tranzactii ilegale pe bursa. Nu de aceeasi parere sunt Consiliul Concurentei si Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), care analizeaza doua tranzactii cu energie incheiate pe bursa de profil OPCOM, suspecte ca ar fi incalcat legislatia.
"Sunt raportate doua tranzactii suspecte. ANRE este in discutii in acest moment cu Consiliul Concurentei pentru a analiza aceste tranzactii. Presedintele ANRE a luat legatura cu cei de la Consiliul Concurentei ca impreuna sa desfasuram o investigatie in legatura cu aceste contracte", au spus oficialii reglementatorului.
ANRE a demarat aceasta ancheta in urma unei sesizari potrivit careia contractele ar fi fost incheiate la un pret mai mare decat ar fi normal.
Preturile pe piata spot (Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU, n.r.) a bursei de energie OPCOM au ajuns in aceste zile la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh, de doua ori mai mari decat in primele zile ale acestui an.
Romania a inregistrat in zilele de 15 si 23 ianuarie 2017 cel mai mare pret al energiei din Europa, ajungand la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pietei de energie electrica si gaze naturale din Romania.
Cel mai mare pret in aceasta luna din Europa s-a inregistrat in Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh.
Pe acelasi subiect: