Aceasta are rol strategic atat pentru compania Siniat Romania, care acopera 10 piete din Europa de Sud-Est, cat si pentru mediul economic din judetul Gorj.

80 de persoane din oras si din localitatile invecinate au fost angajate la noua fabrica.

"La noua fabrica, Siniat a creat 82 de locuri de munca. Noii angajati, majoritatea din Turceni si din zonele invecinate, au fost pregatiti la fabricile noastre din Romania, Italia si Germania. Apreciem in mod deosebit forta de munca din Romania, cu oameni bine instruiti si motivati", a declarat managerul general al Siniat Romania, Marc-Andre Fritsche, potrivit Agerpres.

"Aceasta fabrica inseamna venituri la bugetul local, dar si un lucru foarte bun pentru mediu, pentru ca materia prima pe care o folosesc dumnealor reprezinta un deseu pe care Termocentrala Turceni il depozita pe terenurile apartinand orasului. Am si incasat un milion de lei pentru autorizatii si ce au mai avut de platit, iar cam 10% din bugetul local il reprezinta taxele si impozitele pe care le vor plati", a declarat primarul orasului Turceni, Dumitru Galceava. 

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Maricel Popa, a precizat ca o astfel de investitie ar trebui sa existe la fiecare termocentrala din Romania. 

"Este o investitie foarte mare, una dintre cele mai importante din Romania. Este o unitate foarte moderna, cu automatizare completa. (...) Ar trebui ca la fiecare termocentrala sa fie o astfel de investitie, cred ca este foarte greu, dar ceea ce au realizat aici investitorii este un exemplu. Aceasta dinamica a sectorului de constructii ne da sperante pentru mai departe", a afirmat Maricel Popa. 

Potrivit investitorilor de la Sinia Romania, parte a grupului belgian Etex, capacitatea anuala de productie a fabricii de la Turceni este de 27 de milioane metri patrati, cat suprafata a peste 1.000 de kilometri de autostrada. 

Primul produs fabricat este placa NIDA Standard, singura placa standard de gips-carton din Romania armata cu fibra de sticla, iar din 2016 Siniat va produce la Turceni si placi de gips-carton pentru aplicatii in medii cu cerinte speciale, precum umiditate ridicata, rezistenta la foc si izolare acustica. 

Siniat a investit si un milion de euro in construirea unui drum nou care leaga fabrica de drumul national, astfel fiind limitat impactul vehiculelor grele de marfa asupra comunitatii locale.  De asemenea, apa folosita in procesul de productie provine din apa de ploaie adunata de pe acoperisurile fabricii si din propriile puturi forate, limitand astfel consumul de resurse din orasul Turceni.