Impozitul agricol va fi platit de toti cei care cultiva mai mult de jumatate de hectar cu legume sau peste 2 hectare cu cereale. Birul se aplica si pentru pomii fructiferi sau vita de vie.

Taxa va fi platita de toti fermierii, indiferent daca reusesc sau nu sa obtina profit de pe urma culturilor. Ministerul va folosi o norma de venit, in functie de cultura, la care se va aplica un impozit de 16%.

De exemplu, pentru un fermier cu 5 hectare de grau, norma de venit este de 450 lei la hectar. El va plati 16% din 450 de lei, inmultit cu numarul de hectare. Adica 360 de lei. In cazul unei plantatii de legume pentru un teren de 2 hectare, norma de venit este de de zece ori mai mare, de 4000 de lei pe hectar. Aplicand cota de 16% rezulta un impozit anual de 1300 de lei.

"Cei 650.000 de agricultori vor plati impozit in doua transe octombrie si decembrie", a declarat Daniel Chitoiu, ministrul finantelor.

In domeniul energetic de la 1 februarie intra in vigoare trei noi taxe. Taxa speciala pentru extragerea de resurse naturale. Care va fi achitata de orice companie care vinde lemn, petrol, carbune sau minereuri romanesti.

Umeaza suprataxa pentru producatorii de gaze naturale. 60% din cifra lor de afaceri pentru incasarile suplimentare pe care le vor obtine dupa scumpirea gazelor furnizate populatiei.

Intr-un fel, aceasta este o taxa indirecta aplicata tuturor cetatenilor romani. In loc sa ia bani direct de la oameni, guvernul permite companiilor sa majoreze pretul gazelor, iar apoi le taxeaza pentru a redirectiona fondurile catre bugetul de stat.

Tot guvernul a inventat si taxa pe monopol. Toate companiile cu peste 100.000 de clienti care transporta sau distribuie gaze si curent electric vor da mai mult bani guvernului.

Tot din modificarile la Codul Fiscal rezulta ca se vor majora si contributiile la fondurile private obligatorii de pensii de la 3,5% la 4% din salariul burt.

Guvernul va majora cu trei luni mai devreme accizele la tigarete, pana in 2017 inclusiv . Majorarea va fi aplicata in fiecare an de la 1 aprilie, nu de la 1 iulie ca in prezent, ceea ce va genera incasari suplimentare la buget,  releva un proiect de ordonanta pentru modificarea Codului Fiscal. 

Acelasi document stabileste ca pentru bere va fi aplicata o acciza mai mare, de 0,8228 euro/hl/1 grad Plato (fata de 0,748 euro in prezent) si de 0,473 euro/hl/1 grad Plato pentru producatorii independenti cu o capacitate de productie anuala ce nu depaseste 200.000 de hectolitri (fata de 0,43 euro in prezent).

Minsiterul Finantelor a publicat luni si proiectul de buget pentru 2013. Cele mai multe fonduri le vor primi Ministerul Muncii, al Finantelor si Agricultura. Sume importante merg si la Educatie, Interne, Transporturi, Secretariatul General al Guvernului si Aparare.

Cele mai mari cresteri de buget fata de anul trecut s-au inregistrat la Ministerul Fondurilor Europene, Sanatate, Transporturi, Serviciul de Protectie si Paza, Ministerul Finantelor si Administratia Prezidentiala.

Guvernul si-a construit bugetul pe o crestere economica de 1,6%, in conditiile in care in urma cu doua saptamani anunta o creste de 1,8%, estimare pe care atunci o considera prudenta.