Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat ca Guvernul discuta cu producatorii si Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie pentru a gasi solutii astfel incat investitiile in energie regenerabila "sa redevina profitabile".

"Romania nu este inca in situatia in care sa spuna: bun, ne-am atins tinta pentru 2020 privind productia de energie regenerabila si asta e tot. Trebuie sa continuam investitiile in noi capacitati de productie pentru ca putem exporta si obtine bani", a spus Gerea. 

El nu a dat detalii in privinta posibilelor modificari ale actualei scheme de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila. 

Romania detine unitati de productie a energiei regenerabile cu o capacitate instalata de peste 4.500 MW.  Productia de energie regenerabila este sprijinita prin sistemul certificatelor verzi, care se acorda in functie de cantitatea de energie produsa si livrata. Numarul de certificate difera in functie de tehnologia folosita. 

Guvernul a decis in 2013 sa reduca numarul de certificate verzi acordarte producatorilor de energie verde, precum si sa amane acordarea unor certificate pana in 2018.  Pana la anuntarea de noi stimulente in sector, companii precum CEZ, Enel, Iberdrola sau GDF Suez au decis sa amane sau sa abandoneze investitiile in Romania, noteaza Bloomberg. 

"Nu ne aflam intr-o situatie pozitiva de business. Este o situatie complicata, care sper ca o sa fie solutionata in curand. Nu spun ca ne asteptam ca guvernul sa revina la angajamentele din trecut, dar avem nevoie de predictabilitate, pentru ca ea nu exista", a spus Martin Zmelik, directorul general al CEZ Romania

Producatorul ceh a anuntat, in aprilie 2014, ca este dispus sa vanda parcurile eoliene Fantanele si Cogealac din Dobrogea, cu o putere totala instalata de 600 MW, pe fondul reducerii sprijinului acordat de guvern. Ulterior, in septembrie, Zmelik, a declarat ca grupul ar fi abandonat planurile de vanzare. 

Compania spaniola Iberdrola, un alt mare producator de energie din surse regenerabile, a decis, in noiembrie 2013, sa sisteze investitiile in productia de energie eoliana in Romania, dupa ce a instalat doar 80 MW din 1.200 MW anuntati initial.