Portul Constanta ar putea deveni noul Rotterdam, iar Romania poate fi un punct important al schimbului de marfuri intre Europa si Statele Unite. Depinde de imaginatia voastra, ne transmit strategii americani.

Pe ruta comerciala ce lega Europa, Asia si America, Romania este un nod important. Problema ar fi ca nu au stiut nicioada sa castigam din pozitia pe care o ocupam pe harta lumii, a declarat Mircea Geoana la inceputul unui forum cu oameni de afaceri si politicieni invitati la Bucuresti.

"Intrebarea este daca Romania, ca poarta a Europei, cu o geografie senzationala, va trebui sa isi transforme avantajul geografic intr-unul economic", a spus Geoana.

In conditiile in care tot mai multe tari din Orientul Mijlociu si Europa au probleme de securitate, rolul vostru ca tara este tot mai important, au declarat strategii americani invitati la eveniment.

George Friedman, Institutul Stratfor le-a transmis romanilor: "Folositi-va imaginatia. Este important sa fiti pe Drumul Matasii."

Invitat special la eveniment, jurnalistul CNN Richard Quest, a povestit ca urmarit revolutia din 1989 de la Bucuresti si stia ca Palatul Parlamentului a fost construit din dorinta lui Nicolae Ceausescu.

"Ce mesaj mai bun din partea Romaniei moderne poate fi decat o cladire ca aceasta construita intr-un regim totalitar caracterizat de represiune si lipsa democratiei in care astazi ne putem aseza aici liberi sa spunem orice dorim si oricum vrem sa spunem. Daca vrei sa te rostogolesti pe acest covor poti sa o faci. Si asta devine simbolul a tot ce inseamna aceasta cladire si nu vreun dictator care a disparut de multa vreme", a spus Quest.

Richard Quest este pentru prima oara in Romania si va sta doua zile.