Tunelul are 17 kilometri si strange apa de la patru rauri in subteranul muntilor Buzaului. Investitia a costat 150 de milioane de euro si va produce o cantitate importanta de energie electrica. Intr-un an cu ploi in media normala, va fi o cantitate mare.

Joi a avut loc ultima detonare in galeria hidroenergetica de la Siriu, la care lucrarile au inceput inca din 1981.

Ioan Rosu, managerul lucrarii: "Urmeaza sa escavam acum si tunelul va avea doua capete, doua iesiri, va fi complet."

Galeria are o lungime de aproape 17 de km, diametru de 4 m - similar cu cel al metroului Bucuresti - este captusita cu un strat de beton de 35 de cm si suporta un debit de apa de 40 de mc/sec.

Tunelul trece pe sub muntii Buzaului, la granita dintre 3 judete: Buzau, Covasna si Vrancea. Zona e una cu risc de accidente geologice. Rocile se puteau prabusi oricand.

Muncitor: "A fost greu, am inaintat un metru pe zi"

Lucrarile au inaintat greu si pentru ca muncitorii au intalnit straturi de roca dura si pericolele au pandit la tot pasul. In 2009 in acest loc trei oameni au fost raniti intr-o explozie provocata de o acum de gaze.

Andrei Gerea, Ministrul Economiei: "Am putut realiza dupa ce Hidroelectrica a scapat de capuse, de baietii destepti din energie. E un semnal ca si societatile de stat pot face investitii de amploare."