Steven van Groningen, CSI: Taxa pe stalp si acciza la carburanti nu au avut efectele scontate, in lipsa studiilor de impact
Taxa pe stalp, cresterea accizei la carburanti sau electorata nu au avut efectele anticipate de Guvern, pentru ca nu au existat studii de impact si nici consultari cu mediul de afaceri inainte de a fi adoptate, considera Steven van Groningen, membru in conducerea Consiliului Investitorilor Straini.
"Dialogul dintre mediul de afaceri si Guvern s-a imbunatatit in ultimii doi ani, mai ales prin intermediul Coaliției pentru Dezvoltarea Romaniei. Exista un dialog, o agenda clara, ceea ce este foarte important. Este un pas mare inainte. Aceasta este insa o structura mai putin formala, iar structurile care sunt create special pentru dialog social nu prea functioneaza in Romania, asta este tema de discutie", a spus van Groningen.
El a aratat ca desi s-a facut un pas inainte in ceea ce priveste dialogul atunci cand vine vorba de transparenta lucrurile lasa de dorit.
"Avem Legea 281, privind transparenta decizionala, care stabileste clar cum sa fie adoptata legislatia. Este bine ca avem legi, dar degeaba daca nu le respectam", a adaugat van Groningen.
El s-a referit la mai multe proiecte de acte normative care nu au trecut prin etapele prevazute in legislatia privind transparenta decizionala.
"Insolventa persoanelor fizice de exemplu. Scrie in acordul cu FMI ca Guvernul nu va promova aceasta initiativa, dar faptul ca o discutam nu este un element de predictibilitate. Nu a existat consultare cu mediul de afaceri pe acest subiect. Un alt exemplu este propunerea privind impozitarea a 85% din cesiune de creante bancare. Nu exista un studiu de impact, nu a avut loc consultare, iar masura trebuie legiferata prin Codul Fiscal, nu prin lege cu articol unic", a explicat reprezentantul CIS.
In acest context, van Groningen apreciaza ca piata locala nu a ajuns la acel nivel de predictibilitate si de dialog pe care mediul de afaceri si-l doreste.
El a ridicat si problema numarului mare de ordonante de urgenta adoptate de Guvern.
"Avem o ordonanta de urgenta la trei zile. Este un semnal bun ca in acest an numarul ordonantelor de urgenta s-a redus (73 fata de 115 in 2013). Important este sa avem o consultare mai buna, sa respectam legea in domeniul transaprentei, sa existe la fiecare propunere studii de impact, sa nu ne grabim si sa alocam timp mult pentru consultare. Facem pasi, dar nu am ajuns la un nivel care sa ne ajute la un mediu mai predictibil și la o crestere economica mai mare", a spus el.
In opinia sa, din cauza lipsei de studii de impact masuri precum taxa pe stalp, cresterea accizei cu 7% la carburanti, dar nici electorata nu au dus la rezultatele scontate de guvernanti.
CIS este una dintre cele mai importante organizatii de investitori din Romania si reuneste 20 de companii cu capital strain care cumuleaza doua treimi din totalul investitiilor de pe piata locala.