Râul din România peste care vor fi construite nouă poduri feroviare. Valoarea proiectului
Pod feroviar
Nouă poduri feroviare vor fi construite peste râul Mureş pe cei 141 de kilometri cuprinşi în programul de modernizare a infrastructurii şi suprastructurii feroviare între km 614 şi Simeria, cu o valoare financiară totală de 7,5 miliarde de lei, a declarat purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale CFR SA, Oana Brânzan.
Lucrările sunt în desfăşurare la ora actuală pe toate cele patru subtronsoane: (2a) - km 614 - Bârzava, (2b) - Bârzava - Ilteu, (2c) - Ilteu - Gurasada şi (3) - Gurasada - Simeria şi termenul de finalizare estimat fiind anul 2022, pentru toate cele patru tronsoane, scrie Agerpres.
"Pe tronsonul feroviar km 614 - Simeria se execută lucrări la podurile peste Mureş. Proiectul de modernizare al acestui tronson este prevăzut cu 169 de poduri şi podeţe, din care 9 poduri se construiesc peste râul Mureş", notează, duminică, Ministerul Transporturilor, pe pagina sa de Facebook.
Tronsonul feroviar km 614 - Simeria are 141 de kilometri.
Potrivit CFR SA, pe subtronsoanele (2a) km 614 - Cap Y Bârzava şi (2b) Bârzava (cap Y) - Ilteu (cap Y), de 78 de kilometri, sunt prevăzute lucrări de terasamente şi consolidări pe întreaga distanţă, construirea/modernizarea a 28 poduri (dintre care patru peste râul Mureş) şi a 64 de podeţe, construirea unui tunel de 603 metri lungime, lucrări civile în 11 staţii de cale ferată (inclusiv halte şi puncte de oprire), lucrări de electrificare şi energoalimentare, precum şi lucrări de implementare a sistemului de siguranţă a traficului ERTMS (ETCS nivel 2 + GSMR). Antreprenorul care execută lucrări pe cele două subtronsoane( 2a şi 2b) este Asocierea Astaldi S.p.A., FCC Construccion SA, Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie S.p.A. şi SC Thales Systems România SRL.
Pe subtronsonul (2c) Cap Y Ilteu - Gurasada, de 22,34 kilometri, se vor executa lucrări de terasamente şi consolidări pe întreaga distanţă, construirea a 15 poduri (dintre care două peste râul Mureş), 17 podeţe, un pasaj superior, trei pasaje inferioare, două tuneluri, lucrări civile în patru staţii de cale ferată (inclusiv halte comerciale/puncte de oprire), lucrări de electrificare şi energoalimentare, precum şi lucrări de implementare a sistemului de siguranţă a traficului ERTMS (ETCS nivel 2+GSM-R). Lucrările sunt executate de Asocierea Aktor SA, Alstom Transport SA şi Arcada Company SA, denumită "Asocierea RailWorks".
Tronsonul 3 Gurasada-Simeria, de 40,88 kilometri, va beneficia de lucrări de terasamente şi consolidări pe întreaga distanţă, construirea a 17 poduri (dintre care trei peste râul Mureş), 27 de podeţe, patru pasaje superioare, trei pasaje inferioare, lucrări civile în nouă staţii de cale ferată (inclusiv halte comerciale/puncte de oprire), lucrări de electrificare şi energoalimentare, precum şi lucrări de implementare a sistemului de siguranţă a traficului ERTMS (ETCS nivel 2+GSM-R). Antreprenorul acestor lucrări ce vor fi efectuate pe tronsonul 3 este Asocierea FCC Construccion SA, Astaldi S.p.A şi Contratas y Ventas SA.
Lucrările în execuţie pe toate cele patru şantiere vizează terasamente pe traseele existente, dar şi variantele noi de traseu (lucrările pe variantele noi de traseu au început pe întreg sectorul la finalul lunii mai 2018, când au fost emise autorizaţăiile de construire), consolidarea terenului în zonele inundabile ale Mureşului, printr-o tehnologie nouă în România numită "jet grouting". În plus, se execută ziduri de sprijin din beton armat sau palplanşe pentru protejarea căii ferate.
De asemenea, proiectul mai presupune: forarea coloanelor la fundaţia podurilor peste Mureş, lucrări la pasaje inferioare, stabilizarea terenului prin metoda jet-grouting construirea peroanelor noi şi a clădirilor pentru centralizarea electronică. De asemenea, se execută umpluturi pe aproape toată lungimea şantierului, lucrări la poduri şi la viitoarele supratraversări rutiere ale căii ferate.
"Vorbim despre lucrări complexe de infrastructură şi suprastructură pe toţi cei 141 de kilometri, construcţii de noi lucrări de artă şi aici putem menţiona cele nouă poduri peste râul Mureş, tunelurile noi care impun lucrări de o complexitate ridicată, pasaje rutiere superioare şi inferioare, treceri la nivel modernizate şi dotate cu semnalizare acustică şi luminoasă, dar şi cu bariere automate. Nu trebuie omis faptul că pe întreg traseul se va implementa sistemul ERTMS nivel 2, sistem tehnic european de management al traficului şi control al vitezei trenului, o soluţie modernă de realizare a interoperabilităţii în sistemul de transport feroviar european în condiţii de siguranţă. Estimăm ca termen de finalizare anul 2022 pentru toate cele patru tronsoane, al căror traseu acoperă şi zone forestiere importante, zone dificile de relief, dar şi zone cu situri arheologice mari, clasa de risc A", a menţionat Oana Brânzan.
Lucrările pe toate cele patru şantiere au început la sfârşitul anului 2017.
Pe acelasi subiect: