Procedura infiintarii de plantatii viticole si cea a defrisarii, modificate
Procedura infiintarii de plantatii viticole si cea a defrisarii au fost modificate prin ordonanta de urgenta 43/2010, care prevede ca infiintarea de plantatii pe o suprafata de peste 0,1 hectare de familie si extinderea se pot face numai in baza unui drept de plantare/replantare.
Prin urmare, spre deosebire de reglementarea anterioara, infiintarea de plantatii nu mai este supusa autorizarii. Important de precizat, scrie Mediafax, este ca potrivit OUG 43/2010 incalcarea acestei proceduri constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 2.000 si 5.000 de lei.
Infiintarea de plantatii se face cu soiuri admise in cultura si in baza unei cereri depuse la directia pentru agricultura a municipiului Bucuresti. Pentru infiintarea de plantatii viticole pe suprafete mai mari de trei hectare, solicitantul va trebui sa prezinte un proiect de infiintare a plantatiei viticole, avizat de unitatea de cercetari vitivinicole din zona.
OUG 43/2010 prevede in plus faptul ca procedura si conditiile de acordare a drepturilor prevazute mai sus, precum si perioada de valabilitate a acestor drepturi se aproba prin ordin al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii rurale.
O alta modificare se refera la dispozitiile privitoare la defrisarea plantatiilor de vita de vie in suprafata mai mare de 0,1 hectare. Astfel, aceasta operatiune se face in baza unei declaratii de defrisare si a unei cereri pentru eliminarea plantatiilor viticole din Registrul plantatiilor viticole, spre deosebire de reglementarea anterioara in care se prevedea obtinerea unei autorizatii de defrisare.
OUG 43/2010 prevede ca defrisarea vitei de vie din soiuri nobile admise in cultura, in suprafata mai mare de 0,1 hectare, fara declaratie de defrisare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 2.000 si 5.000 de lei.