Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pentru schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata (61 de acte materiale), utilizarea cu rea-credinta a creditului societatii, in forma continuata (trei acte materiale), delapidare cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata (136 acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (20 acte materiale de instigare si sapte de autorat), fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (35 de acte materiale, din care 20 de acte materiale de autorat si 15 acte materiale de instigare), doua infractiuni de spalare de bani, in forma continuata, doua infractiuni de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, dintre care una in forma continuata. 

Dosarul a fost trimis vineri la Tribunalul Bucuresti, instanta dispunand ca Nelu Iordache sa fie judecat in arest. Primul termen al procesului a fost stabilit de instanta la 20 mai. 

Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca Nelu Ioardache a schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentand o parte din avansul incasat de la CNADNR SA de firma administrata de acesta pentru proiectarea si executia lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finantata in proportie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL - Monteadriano Engenharia E Construcao SA - SC Donrep Construct SRL care a incheiat contractul cu CNADNR SA.

A inselat BCR cu 15,7 mil. euro, bani luati cu acte false pentru proiectul autostrazii

De asemenea, procurorii il acuza pe Nelu Iordache ca a inselat atat Banca Comerciala Romana, cat si partenerii de afaceri, firmele din asocierea Romstrade SRL - Monteadriano Engenharia E Construcao SA - SC Donrep Construct SRL, atunci cand a participat la licitatia pentru primul tronson din autostrada Nadlac-Arad. 

Potrivit rechizitoriului trimis de procurori Tribunalului Bucuresti, instanta care va judeca dosarul, pentru a indeplini conditiile de participare la licitatia organizata de CNADNR SA, Romstrade avea nevoie de sustinerea celor doua firme partenere. 

"In acest scop, inculpatul Nelu Iordache i-a indus in eroare pe reprezentantii celor doua societati cu privire la modalitatea in care a asigurat finantarea proiectului, ascunzandu-le faptul ca a incheiat un contract de finantare cu BCR si a cesionat toate veniturile asocierii, fara acordul lor. Astfel, sumelor cuvenite nu au mai fost virate in conturile asociatilor. Pentru a justifica acest lucru, inculpatul s-a prevalat de secretul bancar si a invocat presupusul refuz al BCR de a le efectua plati in lipsa unor scrisori de garantie emise in formatul si conditiile stabilite de banca despre care sustinea ca le respingea toate scrisorile de garantie", au aratat procurorii in documentul citat. 

Pentru realizarea lucrarilor contractate, Nelu Iordache a semnat cu BCR un contract de facilitate de credit, in baza caruia s-a obligat sa directioneze toate incasarile din contractele atribuite in urma licitatiei privind proiectul Coridorul IV - Tronsonul Nadlac - Arad prin conturile deschise la BCR si sa cedeze in favoarea bancii toate drepturile de incasare ce provin din contragarantiile emise de catre partenerii de asociere, sustin procurorii. 

Ca sa poata obtine acest credit, Nelu Iordache a prezentat la BCR documente false din care rezulta ca este imputernicit de "Membrii AGA" sa semneze cu banca acest contract. 

Procurorii sustin ca Nelu Iordache a inselat BCR prezentand la plata facturi si centralizatoare de plata fictive, contracte de vanzare-cumparare terenuri cu semnaturi false, hotarari ale Adunarii Generale a Asociatilor cu semnaturi falsificate, folosind totodata facilitatea de creditare pe documente de livrare. 

Pentru ca BCR sa nu suspende platile si sa nu-i calculeze penalitati contractuale, Nelu Iordache a prezentat in numele Romstrade o adresa falsificata din care rezulta ca factura este inregistrata la CNADNR impreuna cu situatia de lucrari confirmata, iar plata va fi facuta pana la 31 decembrie 2011. 

Procurorii il mai acuza pe Nelu Iordache ca, in perioada iunie 2011 - noiembrie 2012, in calitate de administrator al SC Romstrade SRL, si-a insusit nelegal 79.624.828 de lei, dupa ce a semnat, personal sau prin imputernicit, 136 de dispozitii de plata potrivit carora banii reprezinta avans pentru achizitia de terenuri. O parte din acesti bani, respectiv 9.861.000 de lei, erau din avansul obtinut de SC Romstrade SRL prin contractul de construire a autostrazii Nadlac - Arad.  CNADNR SA s-a constituit parte civila in acest dosar cu suma de 1.113.180.217,03 lei, reprezentand corectii, garantie de buna executie si penalitati calculate pentru valoarea avansului nerecuperat, de 555.972 de lei. 

Banca Comerciala Romana cere instantei sa dispuna restituirea sumei de 69.298.785,36 lei (15,75 milioane euro), prejudiciul care ar fi fost produs in urma incheierii si derularii contractului de facilitate de credit cu firma lui Nelu Iordache.  Si firmele partenere s-au constituit parti civile in cauza, firma Monteadriano Engenharia E Construcao cerand recuperarea prejudiciului de 5.512.611,65 lei, iar SC Donrep Construct urmand sa precizeze in fata instantei pretentiile.  Romstrade SRL, prin lichidatorul judiciar, este parte civila in dosar si va mentiona la termenele din dosar ce prejudiciu a fost produs firmei de Nelu Iordache prin delapidare si folosirea cu rea-credinta a creditului societatii. 

Procurorii au pus sechestru asigurator pe terenuri apartinand lui Nelu Iordache in valoare de 7.873.486 de lei, pentru recuperarea prejudiciului.