Ministrul Finanțelor promite că va prinde în bugetul pe 2019 sumele necesare pentru construirea Autostrăzii Unirii
Drum, autostrada, santier
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va prinde în bugetul pe anul 2019 toate sumele pe care Ministerul Transporturilor le va solicita pentru construirea Autostrăzii Unirii, a declarat, joi seara, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, potrivit Agerpres.
El a fost întrebat, într-o emisiune televizată, dacă Guvernul a prevăzut bani în bugetul pe 2019 pentru construirea Autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş, obiectiv care a fost legiferat în Parlament.
"Sigur vă spun că da. Şi foarte important că lucrurile se întâmplă în acest fel. Vă spun că CNAIR care are în atribuţii acest lucru trebuie să demareze urgent elaborarea documentaţiei de atribuie şi ridicarea ei în acel sistem de achiziţii publice pentru a face dovada că lucrurile pornesc pe direcţia pe care Parlamentul a dat-o prin lege pentru a realiza acest obiectiv important pentru noi ca ţară. Da. MFP va prinde sumele pe care Ministerul Transporturilor le va solicita pentru construcţia acestui obiectiv", a adăugat Teodorovici.
Ministrul a dat asigurări că se vor aloca toate sumele necesare, pentru ca "nimeni nu poată să aducă o singură dovada de încălcare vreodată a unei prevederi legale".
Proiectul de lege privind aprobarea obiectivului de investiţii autostrada Iaşi - Târgu Mureş (numită şi "Autostrada Unirii"), iniţiat de parlamentari ai Partidului Mişcarea Populară (PMP) şi semnat de reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice, a fost adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după ce a semnat decretul de promulgare a legii privind Autostrada "Unirii", care va lega municipiile Iaşi şi Târgu Mureş, că este trist că a fost nevoie de o lege pentru ca guvernanţii să facă paşi concreţi.
"Este, însă, trist că a fost nevoie de o lege pentru ca guvernanţii să fie obligaţi să facă paşi concreţi. Nu acesta este scopul legiferării. Realizarea unor obiective de acest fel nu ar fi trebuit să aştepte o intervenţie a Parlamentului, Guvernul fiind cel care deţine toate pârghiile şi resursele pentru administrarea ţării. Faptul că legiuitorul a ales să intervină în această problematică sancţionează de fapt pasivitatea guvernelor de-a lungul timpului şi a celui actual, în mod special, în realizarea unor obiective cruciale pentru dezvoltarea ţării, în beneficiul românilor. Factorii politici ar fi trebuit să dea dovadă de viziune şi să adopte măsurile necesare cu mult timp înainte de celebrarea acestui moment istoric, astfel încât în anul Centenarului să putem circula deja pe Autostrada 'Unirii', nu abia să discutăm despre demararea procedurilor pentru realizarea acesteia", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după ceremonia de semnare a decretului de promulgare.
El a promulgat legea în cadrul unei ceremonii publice care s-a desfăşurat în Sala Unirii a Palatului Cotroceni.
Autostrada Unirii începe la graniţa României cu Republica Moldova printr-un nou pod peste râul Prut şi se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Braşov - Borş, în apropierea oraşului Târgu Mureş.
Pe acelasi subiect: