Domeniul agricol este, de departe, cel mai mare consumator de apa, reprezentand aproape 70% din toata apa proaspata utilizata. In tarile in curs de dezvoltare, consumul de apa pentru agricultura este de 95%, scrie forumblog.org.

Cantitatea medie de apa consumata de o persoana pe zi se incadreaza intre 2 si 4 litri, iar necesarul de crestere si productie al unui kilogram de cereale este de pana la 3 tone de apa.

Necesarul de apa pentru producerea alimentelor pe care le consuma o persoana intr-o zi este cuprins intre 2.000 si 5.000 de litri (este luata in calcul toata cantitatea de apa necesara pentru cresterea si procesarea legumelor si produselor animale consumate).

Previziunile pentru urmatorii 20 de ani sugereaza ca agricultorii vor trebui sa creasca productia de alimente de la 70 la 100%, pentru a satisface nevoile si cerintele in crestere ale populatiei.

Pentru ca dietele oamenilor se schimba, va exista o cerere tot mai mare pentru produsele din carne si lactate, alimente care necesita un consum de apa deosebit de ridicat.

Cercetarile ne indica faptul ca in acest interval de timp, ne-am putea confrunta cu un decalaj de 40% intre cerere si oferta la nivel mondial. Avand in vedere faptul ca folosim deja mai mult de 70% din apa proaspata pentru agricultura, pana in 2030 ne vom confrunta cu o crestere de 70% a cererii de apa pentru alimente.

Alternativa posibila consta in reducerea pierderilor de apa si buna gestionare a resurselor alimentare. Iar sceste lucruri s-ar putea realiza prin imbunatatirea tehnologiei pe care o folosim si punerea in aplicare a reformelor politice in ceea ce priveste rezervele de apa.

Drumul spre o mai buna utilizare a apei se poate desfasura si la nivel local prin constientizarea populatiei, prin facilitarea accesului la tehnologie pentru exemplificarea metodelor de bune practici in acest context.