GPS-ul se reinventeaza. Platforma revolutionara pe care Occidentul o foloseste de 5 ani, in teste la Bucuresti
Sistemul de ghidare auto (GPS) se reinventeaza. Soferii care il utilizeaza vor afla curand nu doar rutele cele mai scurte, dar si ce strazi aglomerate pot sa evite. Vorbim despre o platforma revolutionara pentru tara noastra, folosita insa de 5 ani in Vest: transmite informatia prin unde radio. Deocamdata se afla in teste, prin Bucuresti.
GPS-ul pare depasit de un oras foarte aglomerat, cum este Bucurestiul: iti indica ruta cea mai scurta, dar din cauza ambuteiajelor nu inseamna ca si ajungi la timp. Specialistii vin insa cu o solutie: soferii vor fi avertizati ce zone sa ocoleasca.
Informatiile despre ambuteiaje vor fi preluate de la politie sau prin sistemele de administrare a traficului, vor ajunge intr-un centru de calcul si, prin undele de radio, vor fi transmise aparatelor GPS. Atentie, acestea trebuie sa aiba un receptor special incorporat.
"Acest receptor primeste prin unda radio, mesajele criptate care indica blocajele de trafic sau rutele aglomerate. In multe tari din Europa acest serviciu este finantat de catre guvern si este gratuit, insa in alte tari, este si cazul Romaniei, unde operatori privati ofera acest serviciu el este platit", explica Liviu Nistoran, producator de aparate GPS.
Platforma costa 450 de lei si se afla inca in faza de testare.
Deocamdata informatiile colectate sunt puse pe o harta, ceea ce se vede colorat cu rosu reprezinta strazile foarte aglomerate.
Sistem va functiona din toamna, la inceput in Bucuresti si Cluj. Pana atunci, puteti folosi asa numitul GPS intuitiv. Softul special stie ca pe aceasta strada din Bucuresti, de pilda, trebuie sa mergi cu cel mult 50 kilometri la ora. Noile aparate costa in jur de 750 de lei, dar nu includ abonamentul.