Avion special pentru demnitari, in valoare de 56 milioane de euro
Presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, Corneliu Dobritoiu (PNL), a precizat, miercuri, pentru Mediafax, ca suma totala necesara achizitionarii in leasing a aeronavei pentru inaltii demnitari se ridica la 56 de milioane de euro, bani care vor fi virati MApN de catre Ministerul de Finante.
Achizitionarea acestei aeronave este prevazuta intr-o ordonanta a Guvernului aprobata in luna august si care se afla la Comisia de aparare a Senatului.
Guvernul a autorizat Ministerul Apararii Nationale sa incheie, in anul 2013, un contract de leasing pentru achizitionarea unei aeronave destinate exclusiv pentru zboruri speciale. Ordonanta Guvernului 29/2013 privind reglementarea unor masuri bugetare a fost adoptata de Executiv in data de 27 august si va fi dezbatura de Senat in calitate de prima Camera sesizata.
Potrivit reglementarilor in vigoare, zborurile speciale sunt zborurile ce se executa cu aeronave care au la bord presedintele Romaniei, presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor, prim-ministrul, viceprim-ministrul, ministri sau omologii straini ai acestora aflati in vizita in Romania.
In ordonanta se mai prevede ca plata sumelor datorate conform contractului de leasing, cheltuielile aferente organizarii, pregatirii si executarii zborurilor speciale, precum si cele aferente activitatilor de intretinere, mentinere in stare de aeronavigabilitate a aeronavei se asigura din bugetul aprobat Ministerului Apararii Nationale.
Initiatorul mentioneaza in expunerea de motive ca, in prezent, zborurile speciale se asigura cu aeronave ale unor institutii publice sau companii aeriene, "ceea ce presupune costuri ridicate generate de activitatile de intretinere si mentinerea in stare de aeronavigabilitate a aeronavelor".
Comisia raportoare pentru acest proiect este Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital, printre comisiile sesizate pentru aviz fiind si Comisia pentru aparare.
Presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, Corneliu Dobritoiu (PNL), a precizat ca suma cu care va fi achizitionat in leasing avionul destinat exclusiv zborurilor speciale va fi asigurata de Ministerului Apararii din partea Ministerului Finantelor, ca urmare a vanzarii spectrului de frecvente tot din partea ministerului.
"Sumele sunt asigurate Ministerului Apararii din partea Ministerului Finantelor, ca urmare a vanzarii spectrului de frecvente tot din partea ministerului. Deci, MApN, prin acest exercitiu, a atras resurse bugetare suplimentare la bugetul de stat, iar din aceste resurse s-au prevazut bani pentru achitionarea in leasing a acestui avion. Problema atragerii de resurse suplimentare la bugetul de stat este o problema inca de actualitate", a spus el.
Dobritoiu a precizat ca membrii comisiei pe care o conduce au primit din parte reprezentantilor Ministerului Apararii Nationale explicatiile privind costurile achizitiei in cadrul sedintei in care a fost dezbatut acest proiect.
"Noi nu am analizat necesitatea achizitiei acelui avion, pentru ca este clar ca avem nevoie de asa ceva. Votul in comisie a solicitat un timp mai mare de analiza a datelor economico-financiare, in asa fel incat sa nu dam un vot foarte expeditiv, in conditiile in care avem foarte multe prioritati neacoperite. Este nevoie de un astfel de avion, dar este nevoie sa analizam si cererile de pe piata vizavi de posibilitatea inchirierii unor curse speciale si, de ce nu, chiar costurile unui avion in exercitiu, in uz, in serviciu, pentru ca ar fi poate mult mai relevant in acest context mai amplu sa adoptam o decizie cu seriozitate", a aratat senatorul PNL.
La data adoptarii ordonantei, premierul Victor Ponta declara ca Guvernul si-a propus sa achizitioneze o aeronava de 12 locuri pentru a fi folosita in deplasarile oficiale de catre presedintele Romaniei, prim-ministru, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si ministri.
Ponta preciza ca Romania este singura tara din UE care nu are aeronava oficiala, iar pentru astfel de zboruri este inchiriata o aeronava de dimensiuni mai mari de la Tarom. Ponta sustine ca astfel costul deplasarilor oficiale este foarte mare, iar oricum, din aceasta toamna, aeronava respectiva va intra in reparatii.
"De zece milioane - treisprezece sunt puse in buget - incercam sa avem o aeronava de 12 locuri care sa reduca costurile de deplasare ale presedintelui, primului-ministru, presedintii celor doua Camere si ale ministrilor, asa cum au toate tarile din zona, toate mult mai mici decat Romania. Ne costa mult mai mult sa mergem de fiecare data cu aeronava inchiriata", a declarat Ponta.
Presedintele Traian Basescu declara tot in august ca si-a anulat deplasarea la sesiunea la nivel inalt a Adunarii Generale a ONU de la New York din "motive bugetare".
"Vreau sa va spun ca si eu am anulat zborul la sesiunea plenara a ONU exact din motive bugetare, daca cineva are o curiozitate de ce nu mai plec in Statele Unite in septembrie. Din acest motiv", a afirmat Basescu, la intalnirea de la Palatul Cotroceni cu ambasadorii romani.
Mai multe despre:
#avioane#demnitari
Pe acelasi subiect: