Angajatii Metrorex ar putea inchide din nou usile metroului
Sindicalistii de la metroul bucurestean ameninta ca vor relua protestele in martie, daca administratia nu incepe negocierile pentru un nou contract colectiv de munca. Ei cer majorarea fondului de salarii cu 3,7%. Circulatia metroului a mai fost afectata de o greva de doua zile, in noiembrie anul trecut, cand sindicalistii cereau majorari salariale de 20%.
Presedintele sindicatului de la Metrorex, Ion Radoi, a declarat, astazi, ca bugetul companiei ar putea fi aprobat saptamana viitoare, dar ca acesta va fi inghetat la nivelul celui de anul trecut.
Si asta deoarece Guvernul are datorii de 30 de milioane de euro la societatea Alstom, care se ocupa de mentenanta metroului, iar Fondul Monetar International a introdus din nou Metrorexul pe lista de societati monitorizate si a cerut Guvernului sa achite adatoria.
Radoi a precizat ca nu este normal ca salariile angajatilor de la metrou sa nu fie majorate din cauza acestei datorii, desi comania este pe profit.
"Nu este normal ca din cauza unei datorii catre Alstom, compania Metrorex sa fie monitorizata. Guvernul trebuie sa achite această datorie pentru ca salariatii metroului nu au nicio vina si ei trebuie sa-si primeasca salarii majorate, deoarece metroul inregistreaza profit", a spus Rădoi.
El a mai acuzat Guvernul ca plateste companiei franceze sume cu mult mai mari decat ar trebui. Directorul general al Alstom, Gabriel Stanciu, l-a contrazit insa pe Radoi si a explicat ca sumele datorate au crescut in ultima perioada din cauza majorarii numarului de calatori si a numarului de vagoane introduse in trafic.
Sindicalistii de la metrou au fost in greva generala de doua zile in luna noiembrie a anului trecut, cand cereau majorari salariale de 20%. Greva a fost declarata ilegala.
Pe acelasi subiect: