Schimbare de stafeta la BNR. Al cincilea CA al BNR de dupa Revolutie isi va incepe mandatul avand ca obiectiv central adoptarea euro

Noul CA al BNR, care include trei nume noi - Liviu Voinea, Gheorghe Gherghina si Daniel Daianu - a fost votat in iunie de catre Parlament.  Mandatul de cinci ani al actualului Consiliu de Ad­ministratie (CA) al BNR ajunge la final, iar noii si vechii alesi vor ocupa de saptamana viitoare cele noua fotolii din celebra sala de consiliu de la banca centrala, avand pe masa ca obiective principale intrarea in uniunea bancara si aderarea la zona euro, scrie ZF.

Legaturi periculoase - noile si vechile zone monoindustriale

Economia centralizata de pana in 1989 a facut ca localitati si chiar regiuni intregi sa fie legate de o singura fabrica sau de o singura industrie. Noua economie nu pare sa fi invatat mare lucru din experientele ultimului sfert de secol. Cum ar arata economia Romaniei fara Dacia? Multi au incercat sa-si inchipuie asta prin primavara, cand francezii au sugerat ca lipsa unor retele moderne si rapide de transport, dar si impredictibilitatea fiscala si legislativa i-ar putea face sa ia in considerare relocarea investitiei de la Mioveni. Si imaginea nu a fost deloc una placuta, noteaza Capital.

Romanii au scapat de rate la credite de 2 mld. euro

Clientii persoane fizice cu credite in derulare platesc anual rate la banci de circa 6 mld. euro (27 mld. lei), fata de un maxim de 8 mld. euro in 2010, scaderea fiind determinata de inlocuirea creditelor de consum cu ipotecare si de diminuarea ratelor de dobanda, arata calculele efectuate de ZF pe baza datelor din raportul de stabilitate financiara al BNR.  Romanii au scapat de o povara de 2 mld. euro dupa ce stocul de credite de consum s-a redus cu echivalentul a 10 mld. lei in ultimii trei ani, in timp ce ipotecarele au crescut cu aceeasi valoare.

Pranz cu managerul care ruleaza 4.000 de angajati inchiriati: Cred ca trebuie sa investesti in angajat si sa creezi un plan de succesiune

La 35 de ani, Adrian Nicolae conduce Trenkwalder, una dintre marile agentii de recrutare pentru munca temporara. A fost numit CEO de cateva luni, dupa 7 ani de munca in aceeasi companie. A povestit pentru wall-street.ro cine sunt romanii care accepta sa fie plimbati de la companie la companie si care este marele handicap al Romaniei.

Agricultura pierde 1 miliard de euro din porumb desi hambarele sunt pline

Valoarea recoltei de porumb coboara cu un miliard de euro, adica un minus de aproape 40% fata de nivelul de anul trecut, pentru ca preturile au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, iar volumul recoltat a ramas acelasi ca in 2013. Porumbul va aduce fermierilor 1,6 mld. euro in acest sezon, in loc de 2,6 mld. euro cat a adus anul trecut, arata ZF.

Cat trebuie sa munceasca un roman si un neamt pentru un litru de bere

Berea incepe sa devina din ce in ce mai putin accesibila pentru romani. Ajungem sa platim pe litrul de bere aproape la fel de mult ca nemtii, in conditiile in care ei castiga salarii de aproape sase ori mai mari. Romanii platesc pe litrul de bere cu 30 de eurocenti mai putin decat germanii. Cu toate acestea, in tara noastra se inregistreaza unul dintre cele mai mici preturi din Europa la bere, sustine Constantin Bratu, directorul Asociatiei Berarii Romaniei, potrivit gandul.info

Marea migratie catre mediul online. Peste 70% din pachetele de turism se vand pe internet, iar bancile urmeaza exemplul

Agentiile de turism, cele imobiliare si bancile se muta din strada, pe internet. Din cauza costurilor mari, foarte multe dintre sediile acestora s-au desfiintat, iar serviciile lor s-au inmultit in spatiul virtual. Acolo isi gasesc mai usor clienti printre oamenii obisnuiti cu tehnologia, in special tineri care au invatat repede cum sa fie, de pilda, propriul lor bancher, arata stirileprotv.ro

Lagarde, FMI: Zona euro intra in recesiune daca nu se face nimic

FMI a avertizat la Washington asupra pericolului ca zona euro sa intre in recesine, aratand ca riscurile sunt serioase, daca nu va fi stimulata cresterea economica lenta. Directorul general al FMI, Christine Lagarde a explicat ca probabilitatea producerii unei noi contractii economice in zona euro este evaluata la 35%-40%, insa recesiunea poate fi evitata daca vor fi luate masurile corecte in tarile aflate in deficit bugetar si cele care au excedent, scrie Business Insider.

Institutele de cercetari din Germania reduc estimarile de crestere economica si recomanda investitii  

Patru mari institute de cercetari din Germania au redus joi estimarile referitoare la cresterea economica a tarii in 2014 si 2015, de la 1,9% si 2% la doar 1,3%, respectiv 1,2%, transmite AFP, citata de Mediafax. Acestea recomanda autoritatilor de la Berlin sa creasca cheltuielile publice in domenii care au potentialul sa contribuie la cresterea economica. Climatul economic s-a inrautatit in Germania, au constatat analistii acestor institute, evocand scaderea exporturilor, din cauza conjucturii nefavorabile din zona euro si a tensiunilor geopolitice, dar si a nivelului redus al consumului intern.